![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 32 Pomógł: 0 Dołączył: 17.04.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Jako iż zdania są podzielone, chciałbym się dowiedzieć, co tak na prawdę jest poprawne, <br> czy <br /> z xhtml.
Zapraszam do dyskusji. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
html4 - <br>
xhtml - <br/> html5 - Ten post edytował !*! 11.05.2013, 11:18:14 -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sprawa jest tutaj w brew pozorom nieco skomplikowana. Dla HTML4 oraz HTML5 serwowanego jako normalne text/html poprawnym zapisem jest <br>, jednakże zarówno dla czwórki i piątki istnieje wariant XHTML dla którego poprawną formą jest <br /> (koniecznie ze spacją przed zamykającym slashem). Jednakże by XHTML był XHTMLem musi być on serwowany z typem MIME application/xhtml+xml - tutaj pojawia się problem ze wsparciem dla IE < 9 ( http://caniuse.com/xhtml ).
Jednakże niezależnie od wybranego standardu zawsze polecam wersje XMLowską, ze względu na to, że nowy format HTMLa wprowadzony przez piątkę to jeden wielki pierdolnik. ![]() @!*!: Od kiedy to w HTML5 <br /> jest niezalecane?! http://dev.w3.org/html5/markup/br.html Ten post edytował Crozin 11.05.2013, 11:06:29 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 350 Pomógł: 512 Dołączył: 4.01.2009 Skąd: Wrocław / Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Jednakże niezależnie od wybranego standardu zawsze polecam wersje XMLowską, ze względu na to, że nowy format HTMLa wprowadzony przez piątkę to jeden wielki pierdolnik. wink.gif To polecam trochę na wyrost chyba powiedziane. Nie ma przewagi między jednym, a drugim. Ja korzystam z <br> i nie wydaje mi się, żeby to była kwestia polecania, bądź nie, a jedynie indywidualnego stylu pisania. Coś jak: Kod while( true ){ , akod } Kod while( true ) { kod } Tak, więc odp. na pytanie stawiane pierwszym poście to: każda forma jest poprawna - pisz jak Ci wygodniej Cytat html5 - niezalecany ustalasz to przy pomocy css. (zdawało mi się że był 'deprecated', co nie zmienia faktu że jest zbędny) Piszesz stronę z wierszami. Jak robisz odstępy? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Piszesz stronę z wierszami. Jak robisz odstępy? white-space:pre Ten post edytował !*! 11.05.2013, 17:21:25 -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
A to gdzie wy dajecie te <br /> że tak się zastanawiacie? Padding tak ustalacie?
Poprawnie jest tak jak wypluje nl2br(), zawsze działa ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 350 Pomógł: 512 Dołączył: 4.01.2009 Skąd: Wrocław / Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@!*!: kurde, a mówiłem sobie, żeby w czasie juwenali nie pisać na forum
![]() Tak sobie myślę, gdzie ostatni raz użyłem <br>.. i rzeczywiście raczej z niego nie korzystam. Kiedyś pisałem <br style="clear: both;">, ale obecnie CSS. Kolejna próba: - W opowiadaniu przy dialogach - przy haśle reklamowym: Kod <h3> motto jakieś tam <br> ciąg dalszy </h3> Mimo wszystko użyłbym tu <br>, a nie white-space Ten post edytował kamil4u 11.05.2013, 18:04:02 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Nie upieram się przy tym z uporem maniaka, po prostu myślę że i tak prędzej czy później br wyleci ze specyfikacji ;)
Cytat W opowiadaniu przy dialogach UL ? lub <dialog> z html5 ;) Cytat przy haśle reklamowym:
Ten post edytował !*! 11.05.2013, 17:54:22 -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
|
|
![]()
|
|
Wiem, że da się to zrobić na milion sposobów. Pytanie czy się opłaca kombinować zamiast dać <br>. Albo inaczej: czy gdybym zrobił to na <br> ktokolwiek mógłby mi zarzucić jakiś błąd( brzydotę kodu
![]() Cytat UL ? lub <dialog> z html5 ![]() Lista to moim zdaniem słaby pomysł( zważywszy, że czasami masz jeden dialog( wtedy już monolog ) ). Poza tym są też długie ciągi wypowiedzianych słów, gdzie nie opłaca się wrzucać wszystkiego do <li>, a co do dialog to dobra myśl moim zdaniem. Cytat <h3> motto jakieś tam <span>ciąg dalszy<span> </h3> Ja daję <br> jak mówiłem można to zrobić na milion sposobów ![]() Cytat Nie upieram się przy tym z uporem maniaka, po prostu myślę że i tak prędzej czy później br wyleci ze specyfikacji ![]() Ja uważam inaczej - czas pokaże ![]() Pozdrawiam -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@!*!: Mało prawdopodobne by BR wyleciało ze specyfikacji ze względu na brak sensownego odpowiednika dla przełamania linii w obrębie akapitu. Zresztą nie ma w ogóle potrzeby dla tworzenia odpowiednika.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 04:17 |