Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Konflikt pomiędzy slimboxem a shoutboxem yshout, jeden efekt wyłącza drugi.
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
koko887
Witam, mam następujący problem. Zrobiłem stronkę (KLIK) i dodałem do niej galerię slimbox, która używa mootools. Teraz chciałbym dodać również shoutbox, niestety ten korzysta z jquery i oba skrypty "gryzą" się i albo działa galeria albo shoutbox. Czytałem o możliwości wyeliminowania tego konfliktu za pomocą: jQuery.noConflict(); ale nie mam zielonego pojęcia jak to zrobić. Dodam też, że istnieje slimbox używający jquery, ale moim (subiektywnym) zdaniem taka galeria działa wolniej, więc chciałbym pozostać przy mootools. Czy ktoś wie jak odpowiednio użyć komendy: jQuery.noConflict(); questionmark.gif

Oto kawałek nagłówka z wstawionymi obiema bibliotekami:
  1.  
  2. <script type="text/javascript" src="slimbox/js/mootools.js"></script>
  3. <script type="text/javascript" src="slimbox/js/slimbox.js"></script>
  4. <link rel="stylesheet" href="slimbox/css/slimbox.css" type="text/css" media="screen">
  5.  
  6. <script src="yshout/js/jquery.js" type="text/javascript"></script>
  7. <script src="yshout/js/yshout.js" type="text/javascript"></script>
  8. <link href="yshout/example/css/czat.css" rel="stylesheet" type="text/css" media="all">
  9.  
  10. <script type="text/javascript">
  11. var $j = jQuery.noConflict();
  12.  
  13. // Use jQuery via $j(...)
  14. $j(document).ready(function(){
  15. $j("yshout").hide();
  16. });
  17.  
  18. // Use Prototype with $(...), etc.
  19. $('slimbox').hide();
  20. </script>
  21.  
  22. <script type="text/javascript">
  23. new YShout();
  24.  
  25. </script>

Próbowałem użyć jakoś tego jQuery.noConflict(); ale kompletnie nie wiem z czym to się je... proszę o pomoc
erix
Teoretycznie powinno działać. Wystaw ten kod na żywo.
koko887
Wstawiłem kodzik, ale dalej działa tylko galeria. Shoutbox martwy :/

Link do galerii

Link do shoutboxa

Czytałem także, że należy zmienić $ na jQuery czy jakoś tak... pytanie tylko gdzie? W całej bibliotece jQuery należy to zrobić??
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.