Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Praca jako programista, a wykształcenie
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Wwojtek
Witam,

Myślałem, żeby w wakacje dorobić trochę na programowaniu. Nie chce przyjmować całego zlecenia, dlatego też planowałem zatrudnić się gdziś na miesiąc i popisać trochę. Problemem jest fakt, że studiuje prawo nie informatykę, więc nie zostane przyjęty nawet jako praktykant. Czy jest możliwość na zatrudnienie się sezonowe w tym fachu, bez wykształcenia? Na gumtree szukają tylko studentów informatyki.
lobopol
Umiejętności i doświadczenie zdecydowana większość firm tak na to patrzy sam współpracowałem z adminem który miał tylko podstawówkę, a lepszego ciężko byłoby znaleźć.
g2g3
Mam tylko maturę, pracuję w jednej z lepszych i większych firm wdrożeniowych w Poznaniu ( od roku).

Ostatnio z juniora urosłem do zwykłego dewelopera :- )
markonix
Osoba, która poświęciła czas "młodości" na naukę programowania zawsze będzie lepszym programistą od studenta.
Co innego gdybyśmy mieli dwie osoby, które zaczęły programować w wieku ~25 lat tylko jeden właśnie skończył studia, drugi nic nie robił / pracował w zupełnie innej branży wtedy wiadomo studia dają +1.
cepa
jestem dziwka bez szkoly, a na brak pracy nie narzekam smile.gif jak cos umiesz to prace znajdziesz szybko, studia informatyczne to jedno, a doswiadczenie w komercyjnym programowaniu to drugie

Cytat(markonix @ 7.05.2013, 20:51:55 ) *
Osoba, która poświęciła czas "młodości" na naukę programowania zawsze będzie lepszym programistą od studenta.
Co innego gdybyśmy mieli dwie osoby, które zaczęły programować w wieku ~25 lat tylko jeden właśnie skończył studia, drugi nic nie robił / pracował w zupełnie innej branży wtedy wiadomo studia dają +1.

nie do konca sie z tym zgodze, nie zapominaj ze IT to nie tylko stricte programowanie, ba! programista to jeden z najnizszych szczebli, jak murarz co kladzie cegly zeby zbudowac budynek, natomiast jezeli masz doswiadczenie w innych branzach to mozesz to wykorzystac jako ekspertyza przy przetwarzaniu informacji pod katem danej branzy, znasz sie na prawie, mozesz robic wszystko od regulaminow, przez licencje, po kontrakty no i networking w celu pozyskania nowych klientow
memory
Zapomnieliście napisać ile macie lat.

@Wwojtek po prostu wyślij CV/Portfolio
!*!
Cytat(cepa @ 7.05.2013, 20:57:01 ) *
jestem dziwka bez szkoly, a na brak pracy nie narzekam smile.gif

thumbsupsmileyanim.gif
Nie matura lecz chęć szczera zrobi z Ciebie pro kodera.
Adi32
Cytat(Wwojtek @ 7.05.2013, 18:27:04 ) *
Nie chce przyjmować całego zlecenia, dlatego też planowałem zatrudnić się gdziś na miesiąc i popisać trochę.

Około miesiąca zwykle zajmuje samo wdrożenie się. Tam gdzie pracowałem do tej pory nawet praktykantów nie zatrudniano na krócej niż 6 miesięcy.

Edit:
Jeszcze co do wykształcenia.
Żeby po raz kolejny nie rozpoczynać dyskusji - w hydeparku ten temat był wielokrotnie poruszany (np. temat "Praca jako programista" i inne)
m44
To jak jakbyś pytał, czy będziesz miał szansę u dziewczyny, która Ci się podoba. Nie przekonasz się dopóki jej nie zaprosisz na watę cukrową. biggrin.gif
Chyba podobnie jest z pracą - trzeba wysłać CV i się przekonać.

Mnie nurtuje jeszcze jedna rzecz. Ile jeszcze będzie tutaj tematów, które przerodzą się w ożywiony dyskurs czy lepiej mieć studia czy nie?
batman
Ludzie, zacznijcie korzystać z wyszukiwarki. Podobnych tematów było od groma. A jeśli w żadnym nie znalazło się bezpośredniej odpowiedzi na nurtujące pytania, to zamiast tworzyć kolejny wątek, kontynuujcie w jakimś istniejącym.

Zamykam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.