Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak ugryźć taki układ?
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > CSS
croc
Witajcie,

nie mam pomysłu jak ugryźć taki układ:

Szare przerywane linie to główny kontener o stałej szerokości, wyśrodkowany względem całej strony. Problemem są te czerwone pasy. Muszą one zaczynać się przy odpowiedniej krawędzi kontenera i kończyć na odpowiedniej krawędzi okna (wszystko widać na obrazku).

Proszę o rady jak to ugryźć. smile.gif
patryczakowy
Dla tych czerwonych pasów daj position:absolute; + odpowiedni top
croc
Tylko jak w takim przypadku ustalić szerokość tych pasków?

Czy ktoś potrafi pomóc? Ja nadal nie mam żadnego pomysłu.
krzywy36
te czerwone paski maja miec zmienna szerokosc w zaleznosci od szerokosci okna przegladarki?
i czy glowny box tez ma miec stala szerokosc czy moze procentowa?
croc
Kontener ma stałą szerokość w pikselach, a paski muszą biec do końca okna przeglądarki, czyli dla niskiej rozdzielczości mogą mieć 20px, a dla wysokiej 1020px itd. Mam nadzieję, że takie wytłumaczenie jest OK smile.gif
slightyboy
Co na tych czerwonych paskach ma się znajdować? Treść, obraz, tło? smile.gif
croc
Muszą się tam znajdować menusy.
slightyboy
Moim zdaniem bez użycia JS jest to niewykonalne. Bynajmniej nie mam na to pomysłu. smile.gif
SHiP
Jest to wykonalne wykorzystując funkcję calc() z CSS. Niestety prawie żadna przeglądarka jej nie obsługuje jeszcze więc pozostaje JavaScript.

Gdyby to miałybyć grafiki to jeszcze dałoby radę to zmontować z menu może być problem...

Mozesz spróbować czegoś takiego:
- w body dajesz 2 divy oba po 50% szerokosci okna. Ustawiasz im odpowiednio tła aby strona wyglądała tak

Kod
     =====

=====

Następnie tworzysz główny kontener strony umieszczając go ponad tymi warstwami.

Kod
  XXXX==
  XXXX
==XXXX
  XXXX
  XXXX

Umieszczasz wewnątrz kontenera 2x menu pozycjonowane absolutnie (kontener relatywnie). Jedno powinno mieć left:0 drugie right:0 oraz odpowiednio ustawiony overflow.
Fajny temat jak nie dasz rady to wieczorem spróbuję to złożyć winksmiley.jpg.

croc
Myślałem o podobnym rozwiązaniu, ale ma ono poważną wadę: muszę wiedzieć na jakiej wysokości mają lewitować te paski. Nie wydaje mi się jednak, by było jakieś lepsze rozwiązanie. (tylko tabela załatwiłaby problem, ale wiadomo, że jej nie użyję)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.