|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 706 Pomógł: 108 Dołączył: 12.03.2010 Ostrzeżenie: (0%)
|
Witajcie,
nie mam pomysłu jak ugryźć taki układ: ![]() Szare przerywane linie to główny kontener o stałej szerokości, wyśrodkowany względem całej strony. Problemem są te czerwone pasy. Muszą one zaczynać się przy odpowiedniej krawędzi kontenera i kończyć na odpowiedniej krawędzi okna (wszystko widać na obrazku). Proszę o rady jak to ugryźć. |
|
|
|
![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 420 Pomógł: 44 Dołączył: 22.10.2008 Ostrzeżenie: (0%)
|
Dla tych czerwonych pasów daj position:absolute; + odpowiedni top
-------------------- Sztuką jest widzieć to czego nie widać.
|
|
|
|
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 706 Pomógł: 108 Dołączył: 12.03.2010 Ostrzeżenie: (0%)
|
Tylko jak w takim przypadku ustalić szerokość tych pasków?
Czy ktoś potrafi pomóc? Ja nadal nie mam żadnego pomysłu. |
|
|
|
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 370 Pomógł: 43 Dołączył: 1.12.2007 Skąd: Kędzierzyn Koźle Ostrzeżenie: (0%)
|
te czerwone paski maja miec zmienna szerokosc w zaleznosci od szerokosci okna przegladarki?
i czy glowny box tez ma miec stala szerokosc czy moze procentowa? Ten post edytował krzywy36 14.07.2010, 09:06:04 -------------------- pretty as a shit.
|
|
|
|
|
|
|
Kontener ma stałą szerokość w pikselach, a paski muszą biec do końca okna przeglądarki, czyli dla niskiej rozdzielczości mogą mieć 20px, a dla wysokiej 1020px itd. Mam nadzieję, że takie wytłumaczenie jest OK
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 52 Pomógł: 12 Dołączył: 12.07.2007 Ostrzeżenie: (0%)
|
Co na tych czerwonych paskach ma się znajdować? Treść, obraz, tło?
|
|
|
|
|
|
|
Muszą się tam znajdować menusy.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 52 Pomógł: 12 Dołączył: 12.07.2007 Ostrzeżenie: (0%)
|
Moim zdaniem bez użycia JS jest to niewykonalne. Bynajmniej nie mam na to pomysłu.
|
|
|
|
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 697 Pomógł: 47 Dołączył: 19.12.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%)
|
Jest to wykonalne wykorzystując funkcję calc() z CSS. Niestety prawie żadna przeglądarka jej nie obsługuje jeszcze więc pozostaje JavaScript.
Gdyby to miałybyć grafiki to jeszcze dałoby radę to zmontować z menu może być problem... Mozesz spróbować czegoś takiego: - w body dajesz 2 divy oba po 50% szerokosci okna. Ustawiasz im odpowiednio tła aby strona wyglądała tak Kod ===== ===== Następnie tworzysz główny kontener strony umieszczając go ponad tymi warstwami. Kod XXXX== XXXX ==XXXX XXXX XXXX Umieszczasz wewnątrz kontenera 2x menu pozycjonowane absolutnie (kontener relatywnie). Jedno powinno mieć left:0 drugie right:0 oraz odpowiednio ustawiony overflow. Fajny temat jak nie dasz rady to wieczorem spróbuję to złożyć -------------------- Warsztat: Kubuntu, PhpStorm, Opera
|
|
|
|
|
|
|
Myślałem o podobnym rozwiązaniu, ale ma ono poważną wadę: muszę wiedzieć na jakiej wysokości mają lewitować te paski. Nie wydaje mi się jednak, by było jakieś lepsze rozwiązanie. (tylko tabela załatwiłaby problem, ale wiadomo, że jej nie użyję)
|
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 20.08.2025 - 02:42 |