Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Framework] Rapide Framework
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
Stron: 1, 2
envp
Zasadniczo to powstał mały problem : myBB nie ma jeszcze polskiego wsparcia dla najnowszej wersji, a punBB jest zbyt ograniczone - jakieś propozycje?
Turgon
myBB, ja mogę przetłumaczyć ;] Tylko trza będzie siąść i robić smile.gif
envp
Nom, albo poczekać na polskie wsparcie... ;/
Turgon
Ono nigdy nie powstanie raczej, bo Polaki leniuchy ;] To tłumaczyć czy nie biggrin.gif? Bo nie wiem co robić biggrin.gif?
Prph
Cytat(Turgon @ 14.01.2007, 19:39:39 ) *
Ono nigdy nie powstanie raczej, bo Polaki leniuchy ;] To tłumaczyć czy nie biggrin.gif? Bo nie wiem co robić biggrin.gif?

punBB - trzebaby kupe czasu, zeby zainstalowac wszystkie modyfikacje, ktore pozwola na normalna prace.
SimplaMachines - beznadziejne :/

Tlumacz myBB. Dzis postawie angielska wersje. Lang wrzucimy, jak bedzie gotowy.

BTW, phpBB dawno by juz stalo.

Adrian.
Turgon
Ta jest panie generale smile.gif
Na jutro postaram się zrobić podstawowe akcje ;] Do końca tygodnia przetłumaczyć powinienem wszystko.

Przetłumaczona 1/3 . Mam dość ;] Jutro kończę biggrin.gif
nrm
Cytat(envp @ 14.01.2007, 10:31:11 ) *
Zasadniczo to powstał mały problem : myBB nie ma jeszcze polskiego wsparcia dla najnowszej wersji, a punBB jest zbyt ograniczone - jakieś propozycje?

a ja niewyraźnie napisałem? winksmiley.jpg

Simple Machines - sam instalowałem ostatnio dla kilku osób z darmowgo projektu -> forum.serialopedia.pl i jestem w szoku jak mocno to forum się rozwinęło (punBB lezy w sprawach moderacyjnych; to czyli SFM winksmiley.jpg ).
mike
~Prph, ~envp, ~Turgon jeśli nie potraficie sobie zainstalować jakiegoś komunikatora to powiedzcie.

Czat sobie urządziliście czy jak?

Zamykam.

Otwieram na prośbę Prph
elem
..... kawał dobrej roboty smile.gif
Prph
Witam,

Wczoraj przemianowaliśmy wersję na 0.4. Od czasu pojawienia się Jakuba Kozickiego w projekcie poprawiono wiele elementów i zlikwidowano kilka błędów. Teraz głównym celem projektu jest stabilizacja Rapide. W kolejnych odsłonach mamy zamiar dodać kilka dosyć znaczących elementów, ale przede wszystkim chcemy usunąć wszelkie problemy, jakie może napotkać programista używając Rapide.

Dodam, że można już korzystać z http://forum.rapide.pl - zapraszamy!

Zachecam wszystkich do pobrania źródeł Rapide. Najnowszy snapshot pod adresem http://rapide.pl/snapshot/.

Pozdrawiam, Adrian.
eS...
A kiedy powstanie dokumentacja, narazie robicie layouty dla strony itd itp a najważniejszego nie ma
Prph
Cytat(eS... @ 18.01.2007, 14:44:14 ) *
A kiedy powstanie dokumentacja, narazie robicie layouty dla strony itd itp a najważniejszego nie ma

Wspominalem juz o tym kilka postow wczesniej. Nad dokumentacja moga pracowac jedynie deweloperzy. Tak sie sklada, ze kazdy z nas studiuje, a wiadomo jak jest w styczniu. Dokumentacja bedzie utworzona w lutym.

Co do layoutu - robi go Ano.

Adrian.
AxZx
mam takie pytanie, moze troche ogolne

jaka przewage ma rozwiazanie zastosowane w Rapide z podzialem widoku na klase i szablon?

w CI framework widok jest juz szablonem, mozna w nim wstawiac html, php, dane z kontrolera.

a do czego sluzy klasa widok? tylko do ladowania szablonu? przeciez to wiecej plikow, wiecej pisania i wogole wszystkiego wiecej.
Prph
Cytat(AxZx @ 22.01.2007, 23:13:10 ) *
mam takie pytanie, moze troche ogolne

jaka przewage ma rozwiazanie zastosowane w Rapide z podzialem widoku na klase i szablon?

w CI framework widok jest juz szablonem, mozna w nim wstawiac html, php, dane z kontrolera.

a do czego sluzy klasa widok? tylko do ladowania szablonu? przeciez to wiecej plikow, wiecej pisania i wogole wszystkiego wiecej.

Ale poprawnie implementuje MVC. Przyklad:

Cennik produktow w sklepie. Wystarczy napisac jedna akcje i kilka widokow, aby cennik przedstawiac w postaci XML, CSV, PDF.

Oczywiscie mozna zrobic jeden widok - nie ma problemu. Tworzymy widok o nazwie Html. i teraz w kontrolerze:

1. <?php
  2. $oView->$this->getView('Html');
  3. $oView->setTemplate('Moj_szablon');
  4.  
  5. $oView->zmienna = 'wartosc';
  6.  
  7. return $oView;
  8. ?>

Poza tematem widoku. W Rapide zostal utworzony nowy obiekt - Request. Informacje o nim na forum Rapide: http://forum.rapide.pl/viewtopic.php?t=4

Pozdrawiam, Adrian.
AxZx
troche skomplikowane to
jezeli chcialbym zeby zamiast html wyswietlil mi pdf to nie mozna w kontrolerze odpalic odpowiedniego widoku?

1. <?php
  2. $oView->$this->getView('pdf');
  4.  
  6.  
  7. return $oView;
  8. ?>

ja wychodze z zalozenia ze framework jest po to zeby upraszczac pisanie aplikacji, a tutaj mozna sie pogubic w gaszczu plikow i katalogow.

moze poczekam na jakas przykladowa aplikacji, dokumentacje - moze wtedy mi sie rozjasni o co tak naprawde chodzi:)
Prph
Cytat(AxZx @ 23.01.2007, 22:52:31 ) *
troche skomplikowane to
jezeli chcialbym zeby zamiast html wyswietlil mi pdf to nie mozna w kontrolerze odpalic odpowiedniego widoku?
  1. <?php
  2. $oView->$this->getView('pdf');
  4.  
  6.  
  7. return $oView;
  8. ?>

No przecież o tym mówiłem ;-) Jeżeli chcesz, możesz tak używać widoków.

Przyznam, że tworzenie kolejnych klas widoku, które i tak dziedziczą z Rapide_View_Html może być męczące, ale publiczna metoda setTemplate() rozwiązuje ten problem. Jak już wcześniej wspomniałem - Rapide mocno implementuje MVC, dlatego taka konwencja.

Pracujemy nad intuicyjnością w Rapide, ale zgodzę się - bez dokumentacji będzie ciężko. Ogólnie staramy się tak projektować Rapide, żeby był łatwy, dawał duże możliwości i był poprawnie napisany. Żadne obejścia w kodzie nie wchodzą w grę.

Pozdrawiam, Adrian.
ikioloak
Na swojej stronie reklamujesz Rapide jako pierwszy polski framework php. A zgodzisz sie chyba, ze pierwsi to akurat na pewno nie jestescie. Z tego co pamietam to nawet Cake ma polskie korzenie.
A poza tym, to powodzenia. Szkoda ze nie mam czasu sie przyjrzec Rapide.
Prph
Cytat(ikioloak @ 24.01.2007, 13:56:16 ) *
Na swojej stronie reklamujesz Rapide jako pierwszy polski framework php. A zgodzisz sie chyba, ze pierwsi to akurat na pewno nie jestescie. Z tego co pamietam to nawet Cake ma polskie korzenie.
A poza tym, to powodzenia. Szkoda ze nie mam czasu sie przyjrzec Rapide.

Heheh, przyznam się, że czekałem na moment, kiedy ktoś to wypomni winksmiley.jpg Oczywiście nie napisałem tak bez powodu. Tu raczej chodzi o to, że Rapide ma aspiracje być pierwszym poważnym frameworkiem, tworzonym przez nas. To takie motywujące hasło. Nie ukrywam, że chcemy zebrać pewną społeczność wokół Rapide i wspólnie rozwijać ten framework.

A co do polskich frameworków - Phiend mógł być takim. Niestety projekt upadł.

Pozdrawiam, Adrian.
nrm
społeczność się zacznie jak będzie dokumentacja prosta jak w CI smile.gif ale o tym już wiecie więc pozostaje już tylko czekać na Wasz wolny czas. Poza tym Rapide jeszcze sporo brakuje aby "jechać" na nim na poważnie winksmiley.jpg

Cytat(ikioloak @ 24.01.2007, 13:56:16 ) *

to może mała modyfikacja: pierwszy polski framework w php5? ;D
sf
http://www.mojavi.org/ - Rapid Framework (Mojavi 4)

smile.gif
bim2
Przyjżałem sie rapidowi, i on jest porpostu babastyczny. Bardzo dobrz napisany i intuicyjnie. No może pogubiłem się troszkę jak ładuje się akcje, ale już wiem haha.gif Mi się podoba. fajne sa adaptery w logach. Rkingsmiley.png
Gorąco polecam
Prph
Cytat(sf @ 28.01.2007, 09:28:29 ) *
http://www.mojavi.org/ - Rapid Framework (Mojavi 4)

smile.gif

To tez nas zaskoczylo :/ Chyba trzeba bedzie porozmawiac z progrmistami Mojavi. Rapide Framework oficjalnie pojawil sie 07.09 - pierwszy post na forum. Strony Mojavi wtedy nie bylo.

Pozdrawiam, Adrian.
AxZx
Cytat(bim2 @ 28.01.2007, 11:43:10 ) *
Przyjżałem sie rapidowi, i on jest porpostu babastyczny. Bardzo dobrz napisany i intuicyjnie. No może pogubiłem się troszkę jak ładuje się akcje, ale już wiem haha.gif Mi się podoba. fajne sa adaptery w logach. Rkingsmiley.png
Gorąco polecam

moze napiszesz na forum.rapide.pl przyklad jakiejs aplikacji?
zeby dolaczyc model widok kontroler.
bim2
Przykro mi ale już to usunołe. Powie, tylko że nie jest to trudne. Teraz pisze własnego FW, pewnie nie tak dobrego ale zawsze swoje...
Prph
Cytat(AxZx @ 28.01.2007, 12:22:24 ) *

Aplikacji przykladowej jeszcze nie ma, ale kazdego dnia pisana jest dokumentacja: www.doc.rapide.pl.

Pozdrawiam, Adrian.
nrm
Cytat(AxZx @ 28.01.2007, 12:22:24 ) *

Daj nam trochę czasu: najpierw dokumentacja, potem jakaś lista to-do/roadmapa. Z pewnością będzie duży tutorial w stylu Symfony czyli "jak w xx dni napisać cośtam" (myślę, że będzie to katalog stron - ze względu na moje związki z SEO będę miał mały feedback działania tego). Być może wcześniej zrobię dużo prostszy przykład (ale to już można wyczytać z doc.rapide.pl) typu: 1 kontroler -> 1 model -> 1 widok = dla szybkiego wyjaśnienia tym, którzy jeszcze z MVC i frameworkami nie mieli do czynienia.
AxZx
ja odnosilem sie do konktetnego posta, do posta uzytkownika pim2 ktory napisal
Cytat
Przyjżałem sie rapidowi, i on jest porpostu babastyczny. Bardzo dobrz napisany i intuicyjnie. No może pogubiłem się troszkę jak ładuje się akcje, ale już wiem haha.gif Mi się podoba. fajne sa adaptery w logach

skoro takie cos napisal to niech sie podzieli, skoro juz doszedl do tego jak sie pisze aplikacje z tym frameworkiem to moglby sie przyczynic i napisac:)

wielkie brawa za rozpoczecie prac nad dokumentacja:) dosyc dobrze sie czyta.
Prph
Cytat(AxZx @ 28.01.2007, 20:34:39 ) *
wielkie brawa za rozpoczecie prac nad dokumentacja:) dosyc dobrze sie czyta.

Mam jeszcze taka prosbe, zeby komentowac to, co znajduje sie w dokumentacji na forum projektu - http://forum.rapide.pl/viewtopic.php?t=10

Adrian.
mike
Cytat(Prph @ 28.01.2007, 12:09:52 ) *
To tez nas zaskoczylo :/ Chyba trzeba bedzie porozmawiac z progrmistami Mojavi. Rapide Framework oficjalnie pojawil sie 07.09 - pierwszy post na forum. Strony Mojavi wtedy nie bylo.

Gwarantuję Ci, że projekt Mojavi 4, strona oraz cała reszta istniała dużo wcześniej niż zdążyłeś pomyśleć o swoim frameworku tongue.gif
Prph
Cytat(mike_mech @ 30.01.2007, 20:24:07 ) *
Gwarantuję Ci, że projekt Mojavi 4, strona oraz cała reszta istniała dużo wcześniej niż zdążyłeś pomyśleć o swoim frameworku tongue.gif

Goog for you. Akurat strona Mojavi nie moze poszczycic sie duza dzialalnoscia :]
mike
Cytat(Prph @ 30.01.2007, 20:30:43 ) *
Goog for you. Akurat strona Mojavi nie moze poszczycic sie duza dzialalnoscia :]

Nie chodzi o to. Nie jest tajemnicą, że Mojavi nie jest już rozwijane.
Mój komentarz dotyczył tego, że nazwa jest po stronie Mojavi tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.