Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: aktualizacja php i mysql
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW > Apache
nido
jak najbezpieczniej i najszybciej zaktualizować php i mysql na serwerze.

np. php z 4.3.4 do 4.4.2
mysql 4.0.18 do 5.0.20

pozatym na serwerze jest apache 2

trzeba zatrzymywać lub wyłączać jakieś usługi ?
Fo
heja,

w sumie powinienem powiedziec omfg na wstepie ale co tam - wesloych swiat wszystkim smile.gif

aktualizacja php i aktualizacja mysql.

zalezy w jaki sposob masz to poinstalowane,
jak z paczek to bedzie cos pewnikiem na styl apt-get update, apt-get upgrade nazwa_paczki, albo apt-get remove nazwa paczki i apt-get install nazwa_paczki nazwa_paczek_powiazanych...

jezeli jednak jedziesz ze zrodelek, to jest to nic innego jak kompilacja na nowo z parametrami z ktorymi kompilowana byla wczesniejsza wersja.

tj.
./configure + make + make install

pamietaj zeby tylko sobie zbackupowac poprzednie wersje php

np.
./configure --prefix=/usr/local/php4
make
i po mejku

apache2 stop && mv /usr/local/php4 /usr/local/php4_backup && make install && cp php.ini-dist /usr/local/php4/php.ini && apache2 start

najlepiej to robic w nocy kiedy uzytkownikow nie ma tak wielu... lub poprostu oglosic ze w takich a takich godzinach tego i tego dnia beda prowadzone prace konserwacyjne.

co do mysqla - rowniez to samo jak wczesniej + zrzucenie sobie wczesniej baz danych - najlepiej do postaci .sql z poziomu mysql_dump'a

a co do wylaczania uslug - tak - apache2 na ten moment w ktorym podmieniasz wersje phpca, i rowniez w tym momencie kiedy podmieniasz mysql'a - to rowniez stop - bo inaczej twoi uzytkownicy zobacza ladny napisa "could not connect to database ..."

eot

proceduralnie najpierw jezeli upgradeujesz bazke i otoczke apache (php), to najpierw powinno sie kompilowac mysql a dopiero pozniej php - jako ze jest ono kompilowane wraz z wspolpraca z mysql.
Vogel
ja bym sie najpierw zapytal na czym to stoi. Widows czy Linux?
nido
dzięki za wskazówki tylko jak sprawdzić z czego było to instalowane ? - ja tego nie instalowałem dostałem wraz z serwerem.

Stoi to na Linuxie SuSe 9.1
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.