![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 48 Pomógł: 0 Dołączył: 21.09.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jak najbezpieczniej i najszybciej zaktualizować php i mysql na serwerze.
np. php z 4.3.4 do 4.4.2 mysql 4.0.18 do 5.0.20 pozatym na serwerze jest apache 2 trzeba zatrzymywać lub wyłączać jakieś usługi ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 401 Pomógł: 0 Dołączył: 18.04.2003 Skąd: Trójmiasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
heja,
w sumie powinienem powiedziec omfg na wstepie ale co tam - wesloych swiat wszystkim ![]() aktualizacja php i aktualizacja mysql. zalezy w jaki sposob masz to poinstalowane, jak z paczek to bedzie cos pewnikiem na styl apt-get update, apt-get upgrade nazwa_paczki, albo apt-get remove nazwa paczki i apt-get install nazwa_paczki nazwa_paczek_powiazanych... jezeli jednak jedziesz ze zrodelek, to jest to nic innego jak kompilacja na nowo z parametrami z ktorymi kompilowana byla wczesniejsza wersja. tj. ./configure + make + make install pamietaj zeby tylko sobie zbackupowac poprzednie wersje php np. ./configure --prefix=/usr/local/php4 make i po mejku apache2 stop && mv /usr/local/php4 /usr/local/php4_backup && make install && cp php.ini-dist /usr/local/php4/php.ini && apache2 start najlepiej to robic w nocy kiedy uzytkownikow nie ma tak wielu... lub poprostu oglosic ze w takich a takich godzinach tego i tego dnia beda prowadzone prace konserwacyjne. co do mysqla - rowniez to samo jak wczesniej + zrzucenie sobie wczesniej baz danych - najlepiej do postaci .sql z poziomu mysql_dump'a a co do wylaczania uslug - tak - apache2 na ten moment w ktorym podmieniasz wersje phpca, i rowniez w tym momencie kiedy podmieniasz mysql'a - to rowniez stop - bo inaczej twoi uzytkownicy zobacza ladny napisa "could not connect to database ..." eot proceduralnie najpierw jezeli upgradeujesz bazke i otoczke apache (php), to najpierw powinno sie kompilowac mysql a dopiero pozniej php - jako ze jest ono kompilowane wraz z wspolpraca z mysql. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 402 Pomógł: 0 Dołączył: 20.01.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja bym sie najpierw zapytal na czym to stoi. Widows czy Linux?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 48 Pomógł: 0 Dołączył: 21.09.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dzięki za wskazówki tylko jak sprawdzić z czego było to instalowane ? - ja tego nie instalowałem dostałem wraz z serwerem.
Stoi to na Linuxie SuSe 9.1 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 19:55 |