Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [access] Problem z polskimi znakami
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
kroolik
Witam

Do tej pory w php korzystalem tylko i wylacznie z baz opartych na mySQLu. Jednak doszlo do tego, ze musze wyciagnac pewne dane z bazy MS Accessa. Postanowilem skorzystac z biblioteki ADODB i ODBC. Myslalem ze bedzie latwo i bezbolesnie. Jednak niestety, jak zawsze musza sie pojawic jakiejs problemy sad.gif Mam problem z polskimi znakami. Jezeli polskie fonty w bazie accessowej kodowane sa w ISO-8859-2 nie ma problemu, na stronach widac pieknie polskie znaki. Niestety, przy kodowaniu bazy w WIN1250 (czyli tak jak to najczesciej jest) polskich znakow wogole nie widac sad.gif Poprostu widac literki, tak jakby byly napisane wogole bez polskich znakow. Przegladnalem juz cala dokumentacje ADODB, parametry sterownika ODBC do accessa i nic. Nie mam koncepcji zupelnie. Przerabianie baz accessowych z koleji rowniez mi sie nie za bardzo widzi. Bo danych troszke jest. Ma ktos jakas koncepcje?
Pozdrawiam
kszychu
A jednorazowa konwersja całej bazy z win na iso? Co prawda nie bradzo wiem wiem jak i czy w ogóle jest to możliwe, ale taki pomysła przyszedł mi do głowy.
kroolik
No wlasnie , ja tez nie wiem jak biggrin.gif A poza tym to nie wiele daje, bo jezeli w bazie sa wprowadzane jakiejs zmiany, a sa , to troche nie bardzo. A niestety zmiany sa wprowadzane spod windy, wiec automatycznie w WIN1250. Wpadl mi jeszcze do glowy jeden pomysl, bo caly ten mechanizm IIS + php+ADODB chodzi pod 2000 server w wersji angielskiej. Przedchwila testowalem na apachu i 2000 workstation w wersji polskiej i jest OK ! Takze bede raczej cos kombinowal bardziej w kierunku polskiego ODBC - moze to cos pomoze smile.gif W kazdym razie jak ktos mialby jakis pomysl, to bede wdzieczny.
Bags_Bunny
na poczatek zobacz zrodlo strony i sprawdz czy sa tam te literki bo moze przegladarka ich tylko nie wyswietla, jesli sa to sprobuj konwertowac w locie
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.