Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Klasa bez konstruktora
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Fred1485
Witam,

Czy klasa bez konstruktora, ale w pełni funkcjonalna (jak dla mnie) jest dobra praktyką? Chcę sobie mechanizm sesji obiektowo zrobić i nie mam po co kontruktora tworzyć, toteż moje pytanie.
Damonsson
Oczywiście, że tak. Nie musisz używać konstruktora, jeśli do niczego Ci nie jest potrzebny.
Fred1485
szybko i na temat. Dzięki
Puszy
Cytat(Damonsson @ 29.07.2015, 20:26:32 ) *
Oczywiście, że tak. Nie musisz używać konstruktora, jeśli do niczego Ci nie jest potrzebny.

A to nie jest tak że klasa i tak odpali domyślny pusty __construct() tak samo jak odpali pusty __destruct(), tak jakby dziedziczyła te metody? Dopiero gdy odpalamy funkcję static to pomijany jest konstruktor?
Xelah
Cytat(Puszy @ 3.08.2015, 16:15:15 ) *
A to nie jest tak że klasa i tak odpali domyślny pusty __construct() tak samo jak odpali pusty __destruct(), tak jakby dziedziczyła te metody? Dopiero gdy odpalamy funkcję static to pomijany jest konstruktor?

Nie, bo __construct czy __destruct to zwykłe metody magiczne. Jeśli ich nie zdefiniowałeś to ich nie ma i tyle. __construct zachowuje sie specyficznie tylko w połączeniu z new, ale tak poza tym to najzwyklejsza metoda, którą możesz odpalić na dowolnym obiekcie.

1. class A {
  2. }
  3.  
  4. class B extends A {
  5. public function __construct() {
  6. parent::__construct();
  7. }
  8. }
  9. $foo = new B();
  10.  
  11. //E_ERROR : type 1 -- Cannot call constructor -- at line 6

1. class A {
  2. public function __construct(){}
  3. }
  4.  
  5. class B {}
  6.  
  7. $foo = new A();
  8. $foo->__construct();
  9.  
  10. $bar = new B();
  11. $bar->__construct();
  12.  
  13. // E_ERROR : type 1 -- Call to undefined method B::__construct() -- at line 11
com
Xelah no nie do końca, istnieje inherits constructor, ale jasne że jak chcesz jawnie go wywołać to musisz go zadeklarować smile.gif szczegóły via manual
http://php.net/manual/en/language.oop5.decon.php

zresztą nawet prosty przykład:
http://ideone.com/rAjnzt

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.