![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 361 Pomógł: 22 Dołączył: 10.02.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Czy klasa bez konstruktora, ale w pełni funkcjonalna (jak dla mnie) jest dobra praktyką? Chcę sobie mechanizm sesji obiektowo zrobić i nie mam po co kontruktora tworzyć, toteż moje pytanie. -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 355 Pomógł: 533 Dołączył: 15.01.2010 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Oczywiście, że tak. Nie musisz używać konstruktora, jeśli do niczego Ci nie jest potrzebny.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 361 Pomógł: 22 Dołączył: 10.02.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
szybko i na temat. Dzięki
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 279 Pomógł: 42 Dołączył: 10.10.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Oczywiście, że tak. Nie musisz używać konstruktora, jeśli do niczego Ci nie jest potrzebny. A to nie jest tak że klasa i tak odpali domyślny pusty __construct() tak samo jak odpali pusty __destruct(), tak jakby dziedziczyła te metody? Dopiero gdy odpalamy funkcję static to pomijany jest konstruktor? Ten post edytował Puszy 3.08.2015, 15:16:33 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 139 Pomógł: 24 Dołączył: 12.05.2013 Skąd: Hamburg Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A to nie jest tak że klasa i tak odpali domyślny pusty __construct() tak samo jak odpali pusty __destruct(), tak jakby dziedziczyła te metody? Dopiero gdy odpalamy funkcję static to pomijany jest konstruktor? Nie, bo __construct czy __destruct to zwykłe metody magiczne. Jeśli ich nie zdefiniowałeś to ich nie ma i tyle. __construct zachowuje sie specyficznie tylko w połączeniu z new, ale tak poza tym to najzwyklejsza metoda, którą możesz odpalić na dowolnym obiekcie.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 034 Pomógł: 366 Dołączył: 24.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Xelah no nie do końca, istnieje inherits constructor, ale jasne że jak chcesz jawnie go wywołać to musisz go zadeklarować
![]() http://php.net/manual/en/language.oop5.decon.php zresztą nawet prosty przykład: http://ideone.com/rAjnzt |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 19:52 |