Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Podstawy - analizowanie kodu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
-ZenekN-
Cześć mam kilka pytań odnośnie podstaw zrozumienia i analizowania kodu.

Przykładowo powiedzmy że mam jakiś kod frameworka. I chciałbym krok po kroku analizować kod.

- Od czego zacząć analizowanie kodu ?

- Jakie narzędzia do tego służą ?

Bardzo proszę o wyrozumiałość.

Aktualnie używam:
Netbeans i rozwiązanie Naviate -> Go to Declaration
b4rt3kk
Cytat(-ZenekN- @ 3.07.2013, 13:57:00 ) *
Cześć mam kilka pytań odnośnie podstaw zrozumienia i analizowania kodu.

Przykładowo powiedzmy że mam jakiś kod frameworka. I chciałbym krok po kroku analizować kod.

- Od czego zacząć analizowanie kodu ?

- Jakie narzędzia do tego służą ?

Bardzo proszę o wyrozumiałość.

Aktualnie używam:
Netbeans i rozwiązanie Naviate -> Go to Declaration

Co masz na myśli poprzez analizę kodu? Po pierwsze dobrze by było znać framework w którym jest dany skrypt napisany. Po drugie zaczynasz zazwyczaj od index, patrzysz linijka po linijce jakie funkcje są wywoływane, dołączane i po kolei analizujesz ich kod (tj. jak działają), sprawdzasz zawartość dołączanych plików i tak systematycznie postępując wiesz już jak i co działa.
Wazniak96
Poczytaj na temat wzorców projektowych. We frameworkach z pewnością je znajdziesz, a wtedy będziesz wiedział o co chodzi i do czego zmierza program.
-ZenekN-
Praktycznie na żadne pytanie nie została udzielona odpowiedź, może Bartek jedynie coś podpowiedział.
@b4rt3kk, napisałeś że przydałoby się znać framework właśnie chciałbym spojrzeć z grubsza na źródło samego frameworka i bez dokumentacji
wiedzieć jak mogę tworzyć aplikację w tym frameworku.

Co z tego że będę kod analizował po akcjach czy kontrolerach korzystał z dokumentacji gotowych rozwiązań jak nie rozumiem zasad działania klas czy metod w nich zawartych.

Wiem że nie każdy musi być programistą tak jak nie każdy musi być piosenarzem czy aktorem smile.gif

Nie chcę wrzucać przykładowego kodu bo nie chodzi mi o wyjaśnienie jakiegoś fragmentu tylko p podstawy.

Pytam jakich narzędzi, mogę używać korzystając z netbeansa i od jakiej podstawy podstaw zaczać rozumieć kod samego frameworka, nie korzystając właśnie z dokumentacji smile.gif
cykcykacz
Korzystając z frameworka warto użyć funkcji print_r dla obiektow wtedy widzisz jak wendrują funkcję i do tego ogarnąć co nie co programowania obiektowego i heja smile.gif.
lobopol
używasz np. debug_print_backtrace i widzisz co jest odpalane
-ZenekN-
Powiedzmy że mam jakis przykładowy kod.

Czy mogę użyć słów że aplikacja zaczyna się od singletonu głównego ?
PrinceOfPersia
Najłatwiej zanalizować działanie programu przez popsucie czegoś, albo wprowadzanie losowych zmian w kodzie i patrzeniu co się stanie. (i nie jest to wcale żart, tylko normalna metoda debugowania, ważne tylko, żeby umieć przywrócić łatwo poprzedni stan, ale przecież można zrobić kopię zapasową przed psuciem).

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.