![]() |
![]() |
--ZenekN-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Cześć mam kilka pytań odnośnie podstaw zrozumienia i analizowania kodu.
Przykładowo powiedzmy że mam jakiś kod frameworka. I chciałbym krok po kroku analizować kod. - Od czego zacząć analizowanie kodu ? - Jakie narzędzia do tego służą ? Bardzo proszę o wyrozumiałość. Aktualnie używam: Netbeans i rozwiązanie Naviate -> Go to Declaration |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 933 Pomógł: 460 Dołączył: 2.04.2010 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć mam kilka pytań odnośnie podstaw zrozumienia i analizowania kodu. Przykładowo powiedzmy że mam jakiś kod frameworka. I chciałbym krok po kroku analizować kod. - Od czego zacząć analizowanie kodu ? - Jakie narzędzia do tego służą ? Bardzo proszę o wyrozumiałość. Aktualnie używam: Netbeans i rozwiązanie Naviate -> Go to Declaration Co masz na myśli poprzez analizę kodu? Po pierwsze dobrze by było znać framework w którym jest dany skrypt napisany. Po drugie zaczynasz zazwyczaj od index, patrzysz linijka po linijce jakie funkcje są wywoływane, dołączane i po kolei analizujesz ich kod (tj. jak działają), sprawdzasz zawartość dołączanych plików i tak systematycznie postępując wiesz już jak i co działa. -------------------- Jeśli pomogłem, kliknij proszę 'pomógł'. Dzięki.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 550 Pomógł: 75 Dołączył: 5.06.2012 Skąd: Lębork Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poczytaj na temat wzorców projektowych. We frameworkach z pewnością je znajdziesz, a wtedy będziesz wiedział o co chodzi i do czego zmierza program.
|
|
|
--ZenekN-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Praktycznie na żadne pytanie nie została udzielona odpowiedź, może Bartek jedynie coś podpowiedział.
@b4rt3kk, napisałeś że przydałoby się znać framework właśnie chciałbym spojrzeć z grubsza na źródło samego frameworka i bez dokumentacji wiedzieć jak mogę tworzyć aplikację w tym frameworku. Co z tego że będę kod analizował po akcjach czy kontrolerach korzystał z dokumentacji gotowych rozwiązań jak nie rozumiem zasad działania klas czy metod w nich zawartych. Wiem że nie każdy musi być programistą tak jak nie każdy musi być piosenarzem czy aktorem ![]() Nie chcę wrzucać przykładowego kodu bo nie chodzi mi o wyjaśnienie jakiegoś fragmentu tylko p podstawy. Pytam jakich narzędzi, mogę używać korzystając z netbeansa i od jakiej podstawy podstaw zaczać rozumieć kod samego frameworka, nie korzystając właśnie z dokumentacji ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 550 Pomógł: 9 Dołączył: 29.05.2009 Skąd: Ostrów Wielkopolski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Korzystając z frameworka warto użyć funkcji print_r dla obiektow wtedy widzisz jak wendrują funkcję i do tego ogarnąć co nie co programowania obiektowego i heja
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 729 Pomógł: 346 Dołączył: 4.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
używasz np. debug_print_backtrace i widzisz co jest odpalane
-------------------- |
|
|
--ZenekN-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Powiedzmy że mam jakis przykładowy kod.
Czy mogę użyć słów że aplikacja zaczyna się od singletonu głównego ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 717 Pomógł: 120 Dołączył: 18.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najłatwiej zanalizować działanie programu przez popsucie czegoś, albo wprowadzanie losowych zmian w kodzie i patrzeniu co się stanie. (i nie jest to wcale żart, tylko normalna metoda debugowania, ważne tylko, żeby umieć przywrócić łatwo poprzedni stan, ale przecież można zrobić kopię zapasową przed psuciem).
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 09:15 |