Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP][AJAX]Przeładowanie diva z animacją + wysyłanie danych do odpowiedniej tabeli.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Novy.
Postanowiłem przygotować 2 grafiki, które pomogą mi wyjaśnić co chce osiągnać. Więc

Mam chat, w którym znajdują się dwa pokoje: Fabularny i Klimatyczny haha.gif

Chcę teraz aby po kliknięciu w Fabularny gdy jestem na klimatycznym zwijał się klimatyczny i rozwijał fabularny - slideUp, slideDown czy coś w tym stylu.

Takie coś uzyskałem z jquery (zwijane/rozwijane divy), ale nie wiem co zrobić zeby wysłane dane gdy jestem na fabularnym szły do tabeli chat_fabularny, a gdy na klimatycznym to do tabeli chat_klimatyczny.

Na obrazku widać co zostaje, a co się pojawia po kliknieciu na fabularny/klimatyczny smile.gif

W dodatku wysyłanie bez przeładowania strony. Domyślam sie, że jquery wystarczy, potrzebuje pomocy wink.gif

Chciałbym ominąć dodawanie coś do urla, tzn wysyłanie czegoś metoda GET.
john_doe
z tego co widzę rozróżniasz oba pokoje: fabularny, klimatyczny. Oznacz je sobie id`kami.

na akcji gdy rozwijasz pokój dodaj może ifa? że gdy klikasz na fabularny odpal posta do pliku zapisującego do danej tabeli

lub lepiej dodaj taki warunek w skrypcie php, który wykonuje zapis do bazy.
Novy.
okej, próbuje zrobić tak jak Ty mówisz..

Ale własnie wychodzi moja nieznajomość jquery :<

Nie potrafie przystosować skryptu znalezionego na googlach do mojego formularza.

Może mi ktoś pomóc?smile.gif Dla osoby znającej ten język to pewnie nic trudnego ;P

Mój form:

1. <form method="post" action="chat.php">
  2. <input type="text" name="msg" size="250">
  3. <input type="submit" name="submit" value="Wyślij">
  4. </form>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.