Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Odnośniki w PHP
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
t4ngo
Witam jestem średnio zaawansowanym użytkownikiem PHP. guitar.gif
Otóż mam taki problem potrzbuje wykonać skryp wyświetlania bez odświeżania strony w PHP, oczywiście strony robionej na Tabelach.

przykład:
Mam MENU GóRNE (MENU 1, MENU2, MENU3), z którego wybieram sobie jedno
z trzech MENU BOCZNYCH (BOCZNE1, BOCZNE2, BOCZNE3), następnie z tych boczych wybieram JAKIES PODSTRONY [PODSTRONA1,2,3,4 ITD (linki do wyboru) ]. Które są wyświetlane na stronie main.

worriedsmiley.gif Problem polega na tym, że po wybraniu z MENU GóREGO, jakiegoś MENU BOCZNEGO a nastepnie z MENU BOCZNEGO JAKIEJS STRONY, to następuje odświeżeie strony, wyświetlenie tej wybranej strony w MAIN ale "kasacja" MENUM Z KTóREGO TA STRONA ZOSTAłA WYBRANA, POWRóT DO USTAWIEń "POCZąTKOWYCH STRONY" i żeby cos wybrac ponowie z tego menum trzeba wybrać je z powrotem z Menu górnego. Jak w takim przypadku powinien być skonstruowany link, na bazie tych skryptów których używam:
menu-----]
boczne---] main
----------]
----------]
----------]
----------]
----------]

Takiego skryptu używam do wyświetlania informacji w MAIN. (znajduje sie w tabeli głównej)
  1. <?php
  2. $go = $_GET['go'];
  3. $team = $_GET['team'];
  4. $test = $_GET['test'];
  5.  
  6.  
  7.  
  8. IF(!empty($go))
  9.  
  10. {
  11. IF(is_file("page/$go.php")) include "page/$go.php";
  12. else echo "<br />Nie ma takiej strony.";
  13. }
  14.  
  15. elseif(!empty($team))
  16.  
  17. {
  18. IF(is_file("page/teams/$team.php")) include "page/teams/$team.php";
  19. else echo "<br />Nie ma takiej strony.";
  20. }
  21.  
  22. elseif(!empty($test))
  23.  
  24. {
  25. IF(is_file("test/$test.php")) include "test/$test.php";
  26. else echo "<br />Nie ma takiej strony.";
  27. }
  28.  
  29. else include "include/start_test";
  30. ?>

________________________________________________________________________________

I ten sam skrypt z inną zmienną do wyświetlenia MENU BOCZNEGO. (zajduje sie w tabeli bocznej)
  1. <?php
  2. $menu= $_GET['menu'];
  3.  
  4.  
  5.  
  6.  
  7. IF(!empty($menu))
  8.  
  9. {
  10. IF(is_file("menu/$menu.php")) include "menu/$menu.php";
  11. else echo "<br />Nie ma takiej strony.";
  12. }
  13.  
  14.  
  15. else include "include/menu_lewe_start";
  16. ?>
  17.  
  18. ___

Linki góre z wyborem DO MENU BOCZNYM:

1. <a href="index.php?menu=menu1"> Menu Boczne 1</a>
  2. <a href="index.php?menu=menu2"> Menu Boczne 2</a>
  3. <a href="index.php?menu=menu3"> Menu Boczne 2</a>
  4.  
  5. ___

A tego używam do generowania linków w menu bocznym np. menu1, bo w kazdym przypominam są inne linki. ale mogą być one tak proste oczywiście jak w menu górnym.
  1. <?php
  2. IF(!$add_site) exit;
  3. $menu_prawe = array(test=>'Kontakt', Galerie=>'Galerie', Dodatki=>'Dodatki', Archiwum=>'Archiwum', Forum=>'Forum');
  4.  
  5. foreach($menu_prawe AS $key => $value)
  6. {
  7. echo "<a href=\"index.php?test=$key\">$value</a><br />\n";
  8. }
  9.  
  10. ?>

________________________________________________________________________________

Nie wiem, jak rozwiązać ten problem na tych skryptach
_olo_1984
niebardzo rozumiem, ale wydaje mi się że chodzi ci o javascript tree menu, poszukaj pod tym hasłem w google jest sporo rzeczy. W php bez przeładowania strony raczej się nie wykona tego, pozostaje javascript/ajax

pozdr
batman
@t4ngo Popraw bbcode.
t4ngo
Cytat(_olo_1984 @ 16.09.2008, 18:26:32 ) *
niebardzo rozumiem, ale wydaje mi się że chodzi ci o javascript tree menu, poszukaj pod tym hasłem w google jest sporo rzeczy. W php bez przeładowania strony raczej się nie wykona tego, pozostaje javascript/ajax

pozdr

Chodzi mi o to, że jak wybieram sobie z MENU górnego (stałe menum) jakieś MENUM BOczne (zależne od menu górnego) które jest wczytywane do boku a następie z tego wczytanego z boku wybieram np. jeden linków(link1, link2, link3) który juz jest wyswietlany w Main, mogą byc to newsy itd itd (nieważne ... oczywiście jest to poprawinie wyświetlane ale strona jest przeładowywana i kasuje to menu boczne. Gdybym chciał wybrać teraz link2 z tego bocznego to muszę z powrotem wybrać najpier menu boczne z menu górego i dopiero link. Chodzi mi o konstukcje, skrypt który pozwoli zostawić po wyborze menu boczne dopóki nie zostanie zmienione na inne menu boczne.

Bardzo zależy mi aby było to w PHP, a najlepiej na tych skryptach co dałem, oczywiście inne metody też są mile widziane smile.gif
elmozaur
Wydaje mi sie ze musisz kazdemu menu przypisac jakas wartosc (np gorne menu wartosci od 1-5, menu boczne od 10-15 i kazdy link od 20-30).
I teraz otwierajac tresc strony sprawdzasz 3 wartosci zmiennych (np 3 11 25). Na podstawie tego wiesz ze wcisniete jest menu gorne nr 3, menu boczne nr2 i wybrany link/pozycja nr5.

Majac te wartosci mozesz "rozwinac/podswietlic odpowiednie menu i pozycje (css'em lub JS).
Pamietaj tylko aby zostawiac sobie zapas wartosci zmiennych aby mozna bylo dokladac nowe klawisze i pozycje

pozdrawiam
G
t4ngo
Czy była by możliwość wykonania jakiegoś prostego przykładu ? typu Gora1, Gora2, menu_boczne1, menu_boczne2, i link1,2 ?
batman
@t4ngo Ostatni raz proszę o dodanie bbcode. Jak jutro rano nie będzie to poprawione, to zamknę temat.
elmozaur
postaram sie na prostym przykladzie:
  1. <a href="index.php?menu=menu1"> Menu Boczne 1</a>

klikajac w menu gorne na twojej stronie pojawia sie zmienna menu (przyjmuje wartosc (menu1, menu2,menu3)).
  1. <?php
  2. $menu=$_GET['menu'];//zbierasz ta zmienna i uzywasz w kolejnym men:
  3. ?>

kolejne menu u ciebie wyglada tak:
  1. <a href="index.php?test=$key"> link</a>

a powinno:
  1. <?php
  2. <a href="index.php?menu=menu1&test=$key"> link</a>
  3. ?>

jak widzisz w moim przykladzie przekazuje 2 zmienne(pierwsza jest stala a druga przybiera wartosc linku)

w ten sposob mozna rozbudowac nieskonczenie duze menu ;-)
t4ngo
W moim przypadku zrobiłem dokładnie tak:

1. [/b]<a href="index.php?menu=menu_prawe$go=start_test1"> News</a>[b]

tylko w ten sposób wyświetla mi w menu bocznym "nie ma takiej strony."
A gdy zastosowałem w menu bocznym dla testu
  1. [/b]<a href="index.php?menu=menu_prawe"> News</a> [b]
(ładowanie menu boczego z menu bocznego) faktycznie to menu zostaje, ale żeby zostało i wyświetliło tego linka hym co może blokować przekazanie tego dalej na:
  1. [/b] go=start_test1 ?[b]

questionmark.gif?

TEMAT W CIąż AKTUALNY. BARDZO PROSZę O POMOC W ROZWIąZANIU TEGO PROBLEMU smile.gif

// Ale po co ta kolorowa czcionka i duże litery. Jeśli ktoś znajdzie czas i ochotę, to pomoże.
// ~batman
mike
Zamiast podbijać nachalnie wątek zacznij czytać podstawy podstaw! Podbijanie wątków i takie nachalne spamowanie może się skończyć zamknięciem wątku.

A co do problemu to jest on żenujący i nadaje się na Przedzkole. Co robi znak dolara w adresie URL?
Zmienne w adresie oddziela się znakiem apostrofu ampersand (&). Nawet poprawnie przepisać nie potrafiłeś tego co Ci ~elmozaur podał na tacy.
batman
Cytat(mike @ 18.09.2008, 12:22:27 ) *
(...)znakiem apostrofu (&) (...).
Znakiem ampersand winksmiley.jpg
Poza tym masz rację. Wątek idzie do przedszkola.

---
Racja. Drobna "literówka". Poprawiłem się.
~mike
Ociu
To tak, jeżeli mój kolega tego nie zrobił to ja to zrobie.
Brak bbCode i brak tagu w temacie.
Zamykam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.