Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Shoutbox by Przemo w portalu php-Fusion
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kris_yul
Witam.
Prowadzę portal i forum swojej klasy. Portal jest oparty na php-Fusion (6.307) a forum na modyfikacji Przema (1.12.5). Wiem, że powinienem portal również włączyć i ujednolicić portal z forum, ale jednak tak nie zrobiłem. Chcę natomiast na stronie głównej mojego portalu dodać panel - Shoutbox. Ten SB chciałbym aby pobierał dane przechowywane w tabeli tworzonej przez forum i wyświetlał je na portalu. Jednym słowem chodzi o to, aby móc na moim portalu wyświetlać nazwę użytkownika, godzinę oraz treść wiadomości z SB pochodzącego z forum Przema. Chciałbym też, aby wysłanie wiadomości na portalu wiązało się z modyfikacją tabeli w bazie danych, czyli wyświetlenie tej nowej wiadomości również na forum.

Jeśli chodzi o konkretne zadania jakie należałoby zrobić to:
1. Odczytanie z tabeli phpbb_shoutbox kolumn
a) [id] - odpowiada za kolejność wiadomości
cool.gif [sb_user_id] - trzeba pobrać by z tabeli phpbb_users odczytać nazwę użytkownika(dzięki temu id)
c) [msg] - treś wiadomości
d) [timestamp] - czas napisania wiadomości, jeszcze nie wiem w jakiej postaci

2. Poprawne wyświetlenie nazwy użytkownika, treści wiadomości oraz czasu wysłania; a także, użycie danych z pola [id], po to

by wyświetlić 5 ostatnich wiadomości.

3. Wprowadzenie pola tekstowego, pola służącego do odświeżania (kolejnego zapytania do bazy), przycisku "Wyślij".

4. Przycisk "Wyślij":
Po wpisaniu treści wiadomości i kliknięciu "Wyślij" nastąpi zapisanie wiadomości w tabeli shoutbox, zapisanie czasu wysłania

oraz zapisanie nazwy użytkownika. Nazwa użytkownika będzie nazwa aktualnie zalogowanego użytkownika, a następnie w czasie

zapisu do tabeli będzie zamieniana na odpowiednie [id] (przy użyciu tabeli users. Co sprawi, że wysyłaś wiadomości będą mogli

jedynie członkowie klasy.

5. Po zapisaniu wiadomości kolejne zapytanie do bazy i wyczyszczenie pola tekstowego do wpisywania wiadomości.

Proszę bardzo o jakieś rady, pomysły.
bigZbig
Proponuje umiescic ten temat na forum phpBB by Przemo
Gość
Umieściłem, ale nikt nie chce pomóc. A umieszczam tutaj bo w sumie to nie ma dużego związku z modyfikacją Przema.
bigZbig
Na forum phpBB by Przemo raczej nie pomagaja to fakt, ale w tym wypadku akurat ich rozumiem bo Ty wiesz teoretycznie co trzeba zrobic ale oczekujesz, ze ktos to zrobi za Ciebie i to od poczatku do konca. Tak na marginesie zrezygnuj ze skryptu phpBB by Przemo - w ogole zrezygnuj z phpBB bo jest strasznie zasobozerne i z tego wzgledu nadaje sie tylko na niewielkie serwisy. W czesciej odwiedzanych serwisach szybko zaczynaja sie problemy.
no_face
Cytat(bigZbig @ 14.06.2006, 17:52 ) *
Tak na marginesie zrezygnuj ze skryptu phpBB by Przemo - w ogole zrezygnuj z phpBB bo jest strasznie zasobozerne i z tego wzgledu nadaje sie tylko na niewielkie serwisy. W czesciej odwiedzanych serwisach szybko zaczynaja sie problemy.

Widze, ze jestes do tylu z informacjami.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.