Prowadzę portal i forum swojej klasy. Portal jest oparty na php-Fusion (6.307) a forum na modyfikacji Przema (1.12.5). Wiem, że powinienem portal również włączyć i ujednolicić portal z forum, ale jednak tak nie zrobiłem. Chcę natomiast na stronie głównej mojego portalu dodać panel - Shoutbox. Ten SB chciałbym aby pobierał dane przechowywane w tabeli tworzonej przez forum i wyświetlał je na portalu. Jednym słowem chodzi o to, aby móc na moim portalu wyświetlać nazwę użytkownika, godzinę oraz treść wiadomości z SB pochodzącego z forum Przema. Chciałbym też, aby wysłanie wiadomości na portalu wiązało się z modyfikacją tabeli w bazie danych, czyli wyświetlenie tej nowej wiadomości również na forum.
Jeśli chodzi o konkretne zadania jakie należałoby zrobić to:
1. Odczytanie z tabeli phpbb_shoutbox kolumn
a) [id] - odpowiada za kolejność wiadomości

c) [msg] - treś wiadomości
d) [timestamp] - czas napisania wiadomości, jeszcze nie wiem w jakiej postaci
2. Poprawne wyświetlenie nazwy użytkownika, treści wiadomości oraz czasu wysłania; a także, użycie danych z pola [id], po to
by wyświetlić 5 ostatnich wiadomości.
3. Wprowadzenie pola tekstowego, pola służącego do odświeżania (kolejnego zapytania do bazy), przycisku "Wyślij".
4. Przycisk "Wyślij":
Po wpisaniu treści wiadomości i kliknięciu "Wyślij" nastąpi zapisanie wiadomości w tabeli shoutbox, zapisanie czasu wysłania
oraz zapisanie nazwy użytkownika. Nazwa użytkownika będzie nazwa aktualnie zalogowanego użytkownika, a następnie w czasie
zapisu do tabeli będzie zamieniana na odpowiednie [id] (przy użyciu tabeli users. Co sprawi, że wysyłaś wiadomości będą mogli
jedynie członkowie klasy.
5. Po zapisaniu wiadomości kolejne zapytanie do bazy i wyczyszczenie pola tekstowego do wpisywania wiadomości.
Proszę bardzo o jakieś rady, pomysły.