![]() |
![]() |
-kris_yul- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam.
Prowadzę portal i forum swojej klasy. Portal jest oparty na php-Fusion (6.307) a forum na modyfikacji Przema (1.12.5). Wiem, że powinienem portal również włączyć i ujednolicić portal z forum, ale jednak tak nie zrobiłem. Chcę natomiast na stronie głównej mojego portalu dodać panel - Shoutbox. Ten SB chciałbym aby pobierał dane przechowywane w tabeli tworzonej przez forum i wyświetlał je na portalu. Jednym słowem chodzi o to, aby móc na moim portalu wyświetlać nazwę użytkownika, godzinę oraz treść wiadomości z SB pochodzącego z forum Przema. Chciałbym też, aby wysłanie wiadomości na portalu wiązało się z modyfikacją tabeli w bazie danych, czyli wyświetlenie tej nowej wiadomości również na forum. Jeśli chodzi o konkretne zadania jakie należałoby zrobić to: 1. Odczytanie z tabeli phpbb_shoutbox kolumn a) [id] - odpowiada za kolejność wiadomości ![]() c) [msg] - treś wiadomości d) [timestamp] - czas napisania wiadomości, jeszcze nie wiem w jakiej postaci 2. Poprawne wyświetlenie nazwy użytkownika, treści wiadomości oraz czasu wysłania; a także, użycie danych z pola [id], po to by wyświetlić 5 ostatnich wiadomości. 3. Wprowadzenie pola tekstowego, pola służącego do odświeżania (kolejnego zapytania do bazy), przycisku "Wyślij". 4. Przycisk "Wyślij": Po wpisaniu treści wiadomości i kliknięciu "Wyślij" nastąpi zapisanie wiadomości w tabeli shoutbox, zapisanie czasu wysłania oraz zapisanie nazwy użytkownika. Nazwa użytkownika będzie nazwa aktualnie zalogowanego użytkownika, a następnie w czasie zapisu do tabeli będzie zamieniana na odpowiednie [id] (przy użyciu tabeli users. Co sprawi, że wysyłaś wiadomości będą mogli jedynie członkowie klasy. 5. Po zapisaniu wiadomości kolejne zapytanie do bazy i wyczyszczenie pola tekstowego do wpisywania wiadomości. Proszę bardzo o jakieś rady, pomysły. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 740 Pomógł: 15 Dołączył: 23.08.2004 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Proponuje umiescic ten temat na forum phpBB by Przemo
-------------------- bigZbig (Zbigniew Heintze) | blog.heintze.pl
|
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
Umieściłem, ale nikt nie chce pomóc. A umieszczam tutaj bo w sumie to nie ma dużego związku z modyfikacją Przema.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 740 Pomógł: 15 Dołączył: 23.08.2004 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na forum phpBB by Przemo raczej nie pomagaja to fakt, ale w tym wypadku akurat ich rozumiem bo Ty wiesz teoretycznie co trzeba zrobic ale oczekujesz, ze ktos to zrobi za Ciebie i to od poczatku do konca. Tak na marginesie zrezygnuj ze skryptu phpBB by Przemo - w ogole zrezygnuj z phpBB bo jest strasznie zasobozerne i z tego wzgledu nadaje sie tylko na niewielkie serwisy. W czesciej odwiedzanych serwisach szybko zaczynaja sie problemy.
-------------------- bigZbig (Zbigniew Heintze) | blog.heintze.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 346 Pomógł: 23 Dołączył: 28.11.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak na marginesie zrezygnuj ze skryptu phpBB by Przemo - w ogole zrezygnuj z phpBB bo jest strasznie zasobozerne i z tego wzgledu nadaje sie tylko na niewielkie serwisy. W czesciej odwiedzanych serwisach szybko zaczynaja sie problemy. Widze, ze jestes do tylu z informacjami. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 18:32 |