Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Instalator WinXP nie wykrywa dysku SATA
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
kilas88
Witam,

Mam dość oklepany temat, tzn. instalator systemu Windows XP (SP2) nie wykrywa mi dysku przy nowym komputerze. Wyczytałem więc, że muszę skopiować winde na dysk, ściągnąć sterowniki do obsługi SATA i wszystko złączyć w nLite.

Jednak nie bardzo mogę znaleźć sterowniki, dlatego proszę o pomoc w znalezieniu.

Komputer:
http://www.marwiz.pl/Komputer_Dual_Core_E5...B_DDR2-836.html

Dołączona płyta do komputera:
http://kamilbrenk.pl/drzewko.html

Z góry dziękuję za pomoc.
kilas88
Problem rozwiązany. Okazało się, że taśma nie była podłączona do dysku smile.gif
kapuch
Cytat(kilas88 @ 14.07.2010, 15:23:55 ) *
Problem rozwiązany. Okazało się, że taśma nie była podłączona do dysku smile.gif

Haha sorry nie moglem sie powstrzymac smile.gif
Na drugi raz upewnij sie, ze podlaczyles komputer do pradu smile.gif
kilas88
Cytat(kapuch @ 14.07.2010, 16:41:22 ) *
Haha sorry nie moglem sie powstrzymac smile.gif
Na drugi raz upewnij sie, ze podlaczyles komputer do pradu smile.gif

Komputer dopiero co kupiony, więc z góry zakładałem, że w środku jest wszystko w porządku i musi to być problem software.

Jak kupujesz jakiś sprzęt elektroniczny to pierwszą czynnością, jaką wykonujesz jest rozkręcenie i sprawdzenie wszystkich kabli? Prawdziwy fachowiec! biggrin.gif
kapuch
Cytat(kilas88 @ 14.07.2010, 18:35:49 ) *
Komputer dopiero co kupiony, więc z góry zakładałem, że w środku jest wszystko w porządku i musi to być problem software.

Jak kupujesz jakiś sprzęt elektroniczny to pierwszą czynnością, jaką wykonujesz jest rozkręcenie i sprawdzenie wszystkich kabli? Prawdziwy fachowiec! biggrin.gif

Jesli cos nie dziala, a rozkrecenie nie powoduje utraty gwarancji, to tak.
Prawdziwy fachowiec, to zlozyl Ci tego kompa - ciekawe jak sprawdzali (czy w ogole sprawdzali), czy dziala smile.gif
Sprawdz lepiej czy nie masz tam innych niepodlaczonych kabli, bo wszystko jest mozliwe.
kilas88
Właśnie podczas rozmowy gościu się tłumaczył, że musiało się obluzować podczas transportu smile.gif Choć jak rozkręciłem komputer to taśma od dysku była ładnie, produkcyjnie zawinięta. Dopiero po rozwinięciu mogłem podłączyć i poszło. Wszystko inne podłączone, teraz już komputer hula winksmiley.jpg
erix
No co, zdarza się. winksmiley.jpg

Ja miałem kiedyś tak, że mi odłączył cedeka, bo mu taśma nie sięgała, a nie chciał zamienić miejscami napędów, bo dłuższy zasłaniał krótszy. biggrin.gif
kilas88
Cytat(erix @ 14.07.2010, 20:46:28 ) *
No co, zdarza się. winksmiley.jpg

Ja miałem kiedyś tak, że mi odłączył cedeka, bo mu taśma nie sięgała, a nie chciał zamienić miejscami napędów, bo dłuższy zasłaniał krótszy. biggrin.gif

Zdarza się. Choć nie przyznali się do błędu to chociaż chcieli pomóc przy doborze odpowiedniego sterownika do dysku SATA smile.gif
darko
Cytat(kilas88 @ 14.07.2010, 19:52:24 ) *
Właśnie podczas rozmowy gościu się tłumaczył, że musiało się obluzować podczas transportu smile.gif Choć jak rozkręciłem komputer to taśma od dysku była ładnie, produkcyjnie zawinięta. Dopiero po rozwinięciu mogłem podłączyć i poszło. Wszystko inne podłączone, teraz już komputer hula winksmiley.jpg

Kupiłeś tę bajkę? Spróbuj kilkoma palcami wyciągnąć taśmę, nie da rady, tym bardziej nie wierzę w przypadkowe "wypadnięcie" taśmy podczas transportu. Koleś ściemnia, próbując nieudolnie ukryć swoją niekompetencję, tym bardziej, że sam piszesz, że taśma nie była nawet rozpakowana. Żal takich "fachowców".
kilas88
Cytat(darko @ 15.07.2010, 09:47:32 ) *
Kupiłeś tę bajkę? Spróbuj kilkoma palcami wyciągnąć taśmę, nie da rady, tym bardziej nie wierzę w przypadkowe "wypadnięcie" taśmy podczas transportu. Koleś ściemnia, próbując nieudolnie ukryć swoją niekompetencję, tym bardziej, że sam piszesz, że taśma nie była nawet rozpakowana. Żal takich "fachowców".

Nie uwierzyłem, ale wszyscy jesteśmy tylko ludźmi tongue.gif zdarza się.
kapuch
Cytat(kilas88 @ 15.07.2010, 12:14:08 ) *
Nie uwierzyłem, ale wszyscy jesteśmy tylko ludźmi tongue.gif zdarza się.

Pewnie ze tak i Ty tutaj nie jestes winnym winksmiley.jpg
Bardziej chodzi o to, ze firma ktora sklada komputery powinna je jakos sprawdzac.
Chocby podstawa - zajrzec do BIOSa.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.