Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: LaTeX & obrazki
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
gladiror
Witam!
Bawie się od jakiegoś czasu w Latex-u i męczy mnie jedna rzecz. Chodzi o to, ze wstawiam po kolei

1. <?php
  2. begin{figure}[!ht]
  3. centering
  4. scalebox{0.4}
  5. {
  6.  includegraphics{data/tabliczka_znamionowa.jpg}
  7. }
  8. label{tabliczka_znamionowa}
  9. caption[Tabliczka znamionowa]{Tabliczka znamionowa cite{bib_tabliczka_znam}}
  10. end{figure}
  11.  
  12. assdadasasds asdjas;ld a;lkd a jakis tekst jakis tekst jakis tekst jakis tekst jakis tekst jakis tekst jakis tekst jakis tekst jakis tekst jakis tekst jakis tekst jakis tekst jakis tekst jakis tekst jakis tekst jakis tekst jakis tekst jakis tekst jakis tekst jakis tekst jakis tekst jakis tekst jakis tekst jakis tekst jakis tekst jakis tekst jakis tekst jakis tekst jakis tekst jakis tekst jakis tekst jakis tekst jakis tekst jakis tekst jakis tekst jakis tekst jakis tekst jakis tekst jakis tekst jakis tekst jakis tekst jakis tekst jakis tekst jakis tekst jakis tekst jakis tekst jakis tekst jakis tekst jakis tekst jakis tekst jakis tekst jakis tekst jakis tekst
  13.  
  14.  
  15. begin{figure}[!ht]
  16. centering
  17. scalebox{0.4}
  18. {
  19.  includegraphics{data/tabliczka_znamionowa3.jpg}
  20. }
  21. label{tabliczka_znamionow3a}
  22. caption[Tabliczka znamionowa3]{Tabliczka znamionowa cite{bib_tabliczka_znam3}}
  23. end{figure}
  24. ?>

Problem polega na tym, ze przy konwersji na pdf-a najpierw pojawia się tekst, a póxniej 2 obrazki, a nie jak to jest zapisane w kodzie źródłowym. Jest jakaś rada na to?questionmark.gif Przeszukałem już kupe stron i nigdzie nie mogę znaleźć, żeby ktoś się spotkał z tym problemem... Jeżeli ktoś wie jak to zrobić bardzo proszę o pomoc. Klasa dokumentu to: \documentclass[twoside,a4paper,12pt]{book}

Już zrozumiałem winksmiley.jpg

Zamiast
begin{figure}[!ht]
dajemy:
begin{figure}[h]

Nastepnie jak obrazek wskakuje na nastepna strone zmniejszamy go i wraca na właściwa.

Mam nadzieje, ze kiedyś komuś się przyda smile.gif
michalkjp
Na takie problemy jest prosta rada - nie wiem, czy akurat w tym wypadku podziała, ale spróbuj uruchomić latex2pdf/tex2pdf dwa razy podrząd. Miałem bardzo podobne problemy ze spisami treści – nie były generowane, dopiero za drugim podejściem, gdy już były wygenerowane jakieś pliki tymczasowe, to działało.
gladiror
Podwójne generowanie plików pdf jest tylko do spisów treści, spisów obrazów i innych tego typu rzeczy, ale w tym wypadku akurat nei dziaala.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.