Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> LaTeX & obrazki, porozrzucane obrazki po stronach
gladiror
post 22.12.2008, 14:58:30
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam!
Bawie się od jakiegoś czasu w Latex-u i męczy mnie jedna rzecz. Chodzi o to, ze wstawiam po kolei

1. <?php
  2. begin{figure}[!ht]
  3. centering
  4. scalebox{0.4}
  5. {
  6.  includegraphics{data/tabliczka_znamionowa.jpg}
  7. }
  8. label{tabliczka_znamionowa}
  9. caption[Tabliczka znamionowa]{Tabliczka znamionowa cite{bib_tabliczka_znam}}
  10. end{figure}
  11.  
  12. assdadasasds asdjas;ld a;lkd a jakis tekst jakis tekst jakis tekst jakis tekst jakis tekst jakis tekst jakis tekst jakis tekst jakis tekst jakis tekst jakis tekst jakis tekst jakis tekst jakis tekst jakis tekst jakis tekst jakis tekst jakis tekst jakis tekst jakis tekst jakis tekst jakis tekst jakis tekst jakis tekst jakis tekst jakis tekst jakis tekst jakis tekst jakis tekst jakis tekst jakis tekst jakis tekst jakis tekst jakis tekst jakis tekst jakis tekst jakis tekst jakis tekst jakis tekst jakis tekst jakis tekst jakis tekst jakis tekst jakis tekst jakis tekst jakis tekst jakis tekst jakis tekst jakis tekst jakis tekst jakis tekst jakis tekst jakis tekst
  13.  
  14.  
  15. begin{figure}[!ht]
  16. centering
  17. scalebox{0.4}
  18. {
  19.  includegraphics{data/tabliczka_znamionowa3.jpg}
  20. }
  21. label{tabliczka_znamionow3a}
  22. caption[Tabliczka znamionowa3]{Tabliczka znamionowa cite{bib_tabliczka_znam3}}
  23. end{figure}
  24. ?>

Problem polega na tym, ze przy konwersji na pdf-a najpierw pojawia się tekst, a póxniej 2 obrazki, a nie jak to jest zapisane w kodzie źródłowym. Jest jakaś rada na to?questionmark.gif Przeszukałem już kupe stron i nigdzie nie mogę znaleźć, żeby ktoś się spotkał z tym problemem... Jeżeli ktoś wie jak to zrobić bardzo proszę o pomoc. Klasa dokumentu to: \documentclass[twoside,a4paper,12pt]{book}

Już zrozumiałem winksmiley.jpg

Zamiast
begin{figure}[!ht]
dajemy:
begin{figure}[h]

Nastepnie jak obrazek wskakuje na nastepna strone zmniejszamy go i wraca na właściwa.

Mam nadzieje, ze kiedyś komuś się przyda smile.gif

--------------------
"Państwo to ja" Ludwik XIV
"Wróg zaatakuje to co kochasz" Ojciec Chrzestny
"Wszystko powinno być proste jak to tylko możliwe, ale nie prostsze..." A. Einstein
"Wyobraźnia jest ważniejsza niż wiedza" Albert Einstein
"Nieprawda powtarzana wielokrotnie staje się prawdą"
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 2)
michalkjp
post 25.12.2008, 10:32:20
Post #2

-----

Na takie problemy jest prosta rada - nie wiem, czy akurat w tym wypadku podziała, ale spróbuj uruchomić latex2pdf/tex2pdf dwa razy podrząd. Miałem bardzo podobne problemy ze spisami treści – nie były generowane, dopiero za drugim podejściem, gdy już były wygenerowane jakieś pliki tymczasowe, to działało.
+Quote Post
gladiror
post 26.12.2008, 22:18:03
Post #3

-----

Podwójne generowanie plików pdf jest tylko do spisów treści, spisów obrazów i innych tego typu rzeczy, ale w tym wypadku akurat nei dziaala.

--------------------
"Państwo to ja" Ludwik XIV
"Wróg zaatakuje to co kochasz" Ojciec Chrzestny
"Wszystko powinno być proste jak to tylko możliwe, ale nie prostsze..." A. Einstein
"Wyobraźnia jest ważniejsza niż wiedza" Albert Einstein
"Nieprawda powtarzana wielokrotnie staje się prawdą"
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 24.07.2025 - 20:47