Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Nowy serwis PHP.pl
Forum PHP.pl > Inne > Opinie, ogłoszenia, pytania > Test
Stron: 1, 2, 3, 4, 5
Athlan
Cytat
BTW flasz... Bardzo podoba mnie się nowy banerek reklamujący test. Szanowny panie derektorze. smilingsmiley.gif Czy są jakieś przeciwwskazania do umieszczenia go na swojej stronie? Jeśli nie - dajcie linka do banera.

Źródła poszły na Twój priv.
Cytat
Jeżeli można.... to ja zaproponuję coś kompromisowego. Można przecież za pomocą GD zrobić pytania w obrazkach, ewentualnie tak żeby ocr-y miały trudności z odczytaniem istotnych fragmentów.

Z gd będzie ciężko z kolorowaniem, a mi się już nie chce bawić, kiedy mam już gotowy skrypt flasha smile.gif

Co do zrzutów ekranu: Tu nie chodzi nam o bezpośrednią kradzież pytań, tylko i wyłącznie o brak możliwości kopiowania listingów. Nie bierzemy Was za kryminalistów, tylko uczciwie chcemy zablokować listingi smile.gif
Cosi*
Cytat(Athlan @ 29.07.2007, 17:55:28 ) *
Z gd będzie ciężko z kolorowaniem, a mi się już nie chce bawić, kiedy mam już gotowy skrypt flasha smile.gif

Zamiast kolorowania można wziąć jakąś fikuśną czcionkę FreeType i dorzucić kilka kolorowych linii w poprzek odpowiedzi. Ale to tylko propozycja, tak na zasadzie burzy mózgów smile.gif
PS. Chyba że masz na myśli kolorowanie składni - ale taki algorytm jest przecież niezależny od techniki, w jakiej się to wyświetla.

Cytat
Nie bierzemy Was za kryminalistów, (...)

Uff.... winksmiley.jpg
Sedziwoj
@Athlan
Widzę że wpływu na decyzję nie ma nikt, więc nawet przykład z portalem który robi to samo tylko dłużej i na większą skale też nie przemówił.
Więc czy po odpowiedzi będzie można kopiować? Aby np. sprawdzić czy to jest prawda, czy nawet coś z kodem po kombinować, czy sprawdzić w innym środowisku i umieścić komentarz do tego pytania jak jest nie do końca sprecyzowane.
shpyo
czy ten błąd z logowaniem (na test.php.pl) to jakaś chwila awaria?
php programmer
Ktoś już na tym wątku zadał takie pytanie lecz nikt nie odpowiedział,
a myślę, że to jest ważne, je powtórzę:

Jeśli teraz założę sobie wygraną domenę na kei.pl
to czy mam obowiązek wykupić za rok przedłużenie?
Sabistik
nie
sztosz
Cytat(php programmer @ 30.07.2007, 11:00:34 ) *

Jeśli teraz założę sobie wygraną domenę na kei.pl
to czy mam obowiązek wykupić za rok przedłużenie?

Jeżeli podpiszesz taką umowę, albo tak stoi w regulaminie konkursu to tak, w innym przypadku: NIE. Jak ktoś może cię zmusić do tego? To tak jakbyś kupował paliwo, a potem musiał tankować na tej samej stacji przez następny miesiąc. Albo to tak jakbyś kupił system od M$ a potem musiał używać produktów M$ do końca życia.
Martio
NQ wyrabia sobie markę tongue.gif Po zmianię serwera więcej mam teraz Internal Server Error niż serwisu PHP.pl tongue.gif
Sabistik
Cytat(Martio @ 1.08.2007, 08:57:35 ) *
NQ wyrabia sobie markę tongue.gif Po zmianię serwera więcej mam teraz Internal Server Error niż serwisu PHP.pl tongue.gif

A gdzie jest napisane że Test stoi na serwerach NQ?
Hacker
Eeeee...
Cytat
Hosting zapewnia NQ.pl
nospor
prosty warunek logiczny:
forum != kazdy inny serwis php.pl

To ze widzisz taki tekst o nq na forum to nie swiadczy ze na innych jest to samo. Na test.php.pl tez widzisz taki tekst o NQ? Nie, ty widzisz tekst "internal server error" winksmiley.jpg (lub nie bo chyba juz dziala smile.gif )

Ale to chyba nie topic na takie dyskusje, wiec skonczcie. Jak chcecie sie pozalic na hosting danej uslugi to w innym temacie proszę.
shpyo
Kiedy można spodziewać się startu?
Athlan
Cytat
Kiedy można spodziewać się startu?

Na dniach, mam problem z swfem przy zabezpieczaniu, jak nie jedno się sypnie to drugie, dlatego chyba sobię odpuszczę winksmiley.jpg
abc667
jest jakiś limit czasowy na rejestracje domeny? znaczy do kiedy można zarejestrować domenę?
Seth
Czy juz wiadomo kiedy wystartuje test?
kwiateusz
jak Athlan zbierze się w sobie i odpuści sobie te zabezpieczenia którym większość była przeciw smile.gif
Athlan
Cytat
jak Athlan zbierze się w sobie i odpuści sobie te zabezpieczenia którym większość była przeciw

Walkowane 50 razy, zabezpieczenia będą.

Testu nie ma bo mam 2 tygodnie poślizgu z komputerem tongue.gif Złą obudwę na dysk mi przysłali i ASUS się spalił w pececie, a na notebooku za dużo zrobić nie mogę ze względu na dane. W pon będe miał dane, więc postaram sie to wystartować, bo zostało tylko zmienić kodowanie w pliku swf, do czego potrzebuje plik .fla i samego Flasha smile.gif
acztery
a ja mam pytanie czy start tej usługi jest przewidziany w tym roku ?
kicaj
Hehe:)

Tez czekam, jakby co:p
kwiateusz
przewidziany był dawno temu, ale co poradzimy jak Athlan ma problemy techniczne? on pisze to od a do z więc cierpliwości panowie winksmiley.jpg
koodlaty
O! Działa smile.gif

Tylko Athlan - czasu z 10 sekund więcej bo nie wyróba...

Mię sie podoba! smile.gif
Athlan
Witam.

Miło mi oznajmić, iż:

Usługa test.php.pl wystartowała!

guitar.gif

- Początkowo limit na rozwiązywanie testu był raz na 7 dni, jednakże zmieniłem to do 24 godzin.
- Czas na odpowiedź zwiększylem o 20 sekund. Rozwiązując test stwierdziłem, iż nie ma czasu przczytać odpowiedzi worriedsmiley.gif Teraz limit wynosi 40 sekund.
- Pytania są losowane, a odpowiedzi ustawiane w losowej kolejności, tak, abyście zawsze mieli dawkę czegoś nowego. Pula pytań też jest duża, więc nie powinniście się nudzić smile.gif
- Autologowanie... taaaak, może będzie, bo by się przydało, ale fajnie by było zrobić ogólne API dla wszystkich usług php.pl, więc narazie o tym zapominamy (Wy, nie my tongue.gif) Na pewno podejmiemy jakieś działania, bo wciskanie ctrl+enter w Oprzerze denerwuje.
- Nie ma flasha! Ot... nie chcieliście go. Tak naprawdę miałem problemy z kodowaniem tongue.gif a tak to chodził cacy. No cóż. Teraz są troszeczkę inne zabezpieczenia. Jak będziecie chcieli się pobrawić - proszę bardzo, jednakże pewnie denerwująca będzie blokada jak prosta - a skuteczna.

Poprawki do layoutu itp proszę zgłaszać w tym temacie podając screenu wraz z materiałami (obrazami) jak chcielibyście żeby coś wyglądało. Jeżeli pomysł będzie dobry - przejdzie smile.gif

Pozdro.
tiraeth
I widzisz, Athlan, 2 godziny rozmowy ze mną i już się zabrałeś do pracy biggrin.gif Zaraz się pobawię...
Cosi*
Melduję że zgłaszam błąd. A nawet dwa.
Po ósmym pytaniu pojawił się komunikat:
"Rządanie przerwane, upłynął czas oczekiwania!"
i test się wykrzaczył.
W sumie to nawet dobrze, bo nie najlepiej mi szło winksmiley.jpg
UDAT
Mam to samo co wyżej.
Poza tym pod FF2, gdy kliknę obok pytania serwer zalicza mi to jako złą odpowiedź
Athlan
Ort poprawiony.

Widocznie musiało upłynąć więcej niż 5000 milisekund, być może Twój net zamulił, albo serwer php.pl przedłużał całą procedurę. Niemniej jednak myślę że 5000 milisekund to dobry timeout.

--- EDIT ---

Tak, powinien nawet smile.gif na pole jest ustawione <label> o szerokości 100%.

Skoro limit upłynął... dam na 8000 milisekund.
PiotrLegnica
Ja miałem ten błąd raz (na drugim pytaniu), ale za drugim razem poszło ładnie, chociaż Firebug [Fx 2.0.0.6/Firebug 1.05] naliczył 47 błędów JS (lama jestem, zapomniałem skopiować :|).
UDAT
Gdzie zgłaszać błędy w pytaniach?

Błąd jest w pytaniu 84 lub 85 (dotyczącym buforowania)

Cytat
Zobacz o czym piszą Twoi rówieśnicy.
Trochę dziwnie to brzmi.
Cytat
Jeśli chcesz zobaczyć przykładowe pytania, zajrzyj na stronę główną.
Ale nie ma przykładowych pytań.
shpyo
W pytaniu nr.7 skończył się mnie czas... Coś przystopowało i pojawiły wszystkie pytania, w których licznik nie działał ;/
AcidBurnt
to jest masakra jakas, 5 sekun do konca klikam czas sie skoncyzl.. ok jeszcze raz, klikam w pytanie 13 przez przypadek zaznacza mi sie odpowiedz do 15 ktore wlasnie czytam...

PORAZKA :] i 40 sekund na pytania ktore maja z 10 linijek kodu to stanowczo za mało.
UDAT
Cytat(AcidBurnt @ 27.08.2007, 15:20:34 ) *
i 40 sekund na pytania ktore maja z 10 linijek kodu to stanowczo za mało.

Nie przesadzaj. W 40s to możesz się uprzeć i przepisać te 10 linijek kodu i odpalić.
ARJ

każda odpowiedź jest dobra pod warunkiem, że jest to właśnie ta pierwsza i jedyna smile.gif
pakalk
Moze by tak zrobic, zeby mozna bylo odpowiadac KAZDEGO dnia 1 raz, a nie z przerwami 24-godzinnymi, co? bo jak ktos ma czas o 22, a nastepnego dnia o 15, to guzik moze zrobic.
bim2
Dobrych: 8
Złych: 9
A pytań 15 ;| Jak przeliczyłem to miałem 7 złych na 8 dobrych. Łazzaap? worriedsmiley.gif
starach
Właściwie to nie ma co powielać miałem takie same problemy jak powyżej.
Czas się kończy kiedy nie powinien, niepoprawne żądanie et cetera.
Cytat(AcidBurnt @ 27.08.2007, 15:20:34 ) *
(...)40 sekund na pytania ktore maja z 10 linijek kodu to stanowczo za mało.
Zgadzam się w całej rozciągłości.
Cytat(UDAT @ 27.08.2007, 17:55:03 ) *
Nie przesadzaj. W 40s to możesz się uprzeć i przepisać te 10 linijek kodu i odpalić.
Ten test ma sprawdzić naszą wiedzę a nie naszą szybkość operowania skrótami Ctrl+C i Ctrl+V
Może byście wprowadzili jakiś system doliczania czasu powiedzmy na jedną linijkę kodu +2 sekundy 10 linijek + 20 sekund i
wtedy można by było mówić o sprawdzeniu poziomu wiedzy.
bim2
@up
Co racja to racja. Mnie przeraził skrypt z Warszawa katowicami i czymś tam. Nie miałem czasu żeby to sobie w głowie ułożyć. Rozumiem 40 sec na pytanie teoretyczne...
W ogóle nie ma nagród za konkurs. To test wiedzy a nie. Jak dodacie więcej separate.gif tylko z losowymi title i długimi to nawet nikt nie zdąży usunąć tych znaków.
WebCM
40 sekund spokojnie wystarczy, aby skopiować kod i odpalić, lecz raczej to za mało, aby go samemu zinterpretować. smile.gif Może jutro pobawię się FireBugiem, aby sprawdzić zabezpieczenia.
Athlan
Na jutro zapowiadam nowe featury, znane narazie nosporowi. Miały być dziś, ale byłem zajęty kupnem monitora z tunerem tongue.gif
NuLL
Zaskakuje to ze w pierwszej 10tce sa nagle dwie osoby zarejestrowane wczoraj czy przedwczoraj - czy ludzie sie nie potrafia bawic tylko zakladaja w cholere kont ? :/
Athlan
Cytat
Zaskakuje to ze w pierwszej 10tce sa nagle dwie osoby zarejestrowane wczoraj czy przedwczoraj - czy ludzie sie nie potrafia bawic tylko zakladaja w cholere kont ? :/

No widzisz NuLL. Ludzie nie potrafią się bawić. Ze świadomością "kurcze, jestem dobry ale źle mi poszło" ciężko się chyba pogodzić... cóż... jest się takim, jaki poziom się reprezentuje, choć przyznam, że niektóry zestaw pytań może niezbyt komuś odpowiadać. Ale to nie powód chyba do rejestracji konta. "A nóż mi się uda... a jak nie to nie będę bił siary". Troszeczkę irytuje mnie takie podejście...

np... user mdco, lay0 i sg4 to ta sama osoba. No chyba że ma "brata" albo prababcię.
EuReKa
Ciekawe macie te pytania. cool.gif
Nie podoba mi się tylko, że ten system jest aż tak delikatny z wybieraniem odpowiedzi. Powinien działać tylko na radio (<input type="radio"> nie wiem jak to się nazywa po polsku) i powinien zadziałać dopiero po puszczeniu klawisza. Teraz można przypadkiem zaznaczyć złą odpowiedź.
UDAT
Ponawiam pytanie:
Gdzie zgłaszać błędy w pytaniach?

Błąd występuje w pytaniach nr 31 i 140.

Cytat

To może trzeba zrobić wymóg np. 10 postów na forum przed rozwiązaniem testu?
Powstrzymałoby to tworzenie takich kont.

nospor
@udat zglaszaj do athlana lub do mnie, od biedy tu. Podaj tez proponowana poprawna odpowiedź smile.gif

ps: tamte dwa bledy poprawilem
NuLL
Cytat

Znakomity pomysl smile.gif
Athlan
Cytat

Musimy zmienić trochę API smile.gif Seaquest - do roboty! dry.gif
Kurcze... musze zajac sie projektem tongue.gif Do oddania na wczoraj biggrin.gif
NuLL
Cytat
Musimy zmienić trochę API

Po co APi az robic ? Robicie cos ala http://forum.php.pl/getPostCount.php?u=Athlan i tyle smile.gif 5 minut pisania max biggrin.gif
Athlan
Cytat
Po co APi az robic ?

No smile.gif to jest API. Z tym, że dodamy tam akcję podliczającą posty...
Master And Commander
Cytat(NuLL @ 30.08.2007, 01:22:45 ) *

Super to jest zabawa. Pytania z błędnymi odpowiedziami, odpowiedzi zaznaczają się czasem przypadkowo, czasu jest bardzo dużo na analizę zagmatwanego kodu, a często całe to odpowiadanie idzie w cholewę, bo timeout połączenia wyskakuje. Brzuch mnie boli od radosnego śmiechu.

Poza tym redakcja php.pl umie się świetnie bawić odpowiadając na pytania, które sama weryfikowała. Aż wstyd, że nie mają 100% poprawnych odpowiedzi. Natomiast jeśli ktoś się zarejestrował, żeby się sprawdzić (jak ja), to zaraz będzie musiał nabić 10 postów, albo coś innego, żeby się 'zabawić'.

Moje propozycje:
- pokazać wszystkie pytania i odpowiedzi od razu
- odpuścić sobie te głupie zabezpieczenia, które nic nie dają, a wnerwiają
- jak już ktoś tu napisał, dajcie na każde pytanie jakiś limit czasu (30s?) + np. ( ( liczba znaków pytania i odpowiedzi / 10 ) + liczba linii pytania + liczba odpowiedzi ) sekund - zsumujcie te czasy i wyjdzie czas na caly test.
Athlan
Muszę zainterweniować... pewie narodzi się z tego kłótnia wszechczasów, ale od razu mówię, że piszę tego posta pokojwo, aby sprostować rzuone na nas oskarżenia.

Cytat
Poza tym redakcja php.pl umie się świetnie bawić odpowiadając na pytania, które sama weryfikowała.

Wiesz przynajmniej kto weryfikował? smile.gif Oczywiście, że to jest tajemnica, ale zdradzę, że były to 3 osoby, z czego 2 sprawdziły większy procent na pół. Wsród komisii byłem również ja smile.gif W ekipie jest wiele więcej niż 3 ooby, ale co tam - WSZYSCY WINNI!
Cytat
Aż wstyd, że nie mają 100% poprawnych odpowiedzi.

Zaprzeczasz sam sobie... i tu masz dowód na to że nie wkówałem pytań na pamięć. Wiesz jak wyglądała praca? Sprawdzenie błędów ortograficznych lub odpalenie kodu i jakiś var_dump, nawet w 90% przpadków nie patrzyłem o co w nim chodzi bo nie było na to czasu. Pytania zostały zweryfikowane w 3 dni... a było ich ponad 200... Bijesz mnie za to, że w branży PHP siedzę dość krótko (1,5 roku, 26 wykonanych poważnych projektów na frameworku) i mam doświadczenie, ponieważ zamiast mulić przy książkach wolę popisać sobie trochę kodu? Bzdura. Sprawdzając pytania nie nabyłem żadnego doświadczenia, oprócz kilku słówek języka polskieo pod względem pisowni.
Cytat
Brzuch mnie boli od radosnego śmiechu.

Weź apap, dobrze działa.

Propozycje są absurdalne i (co najważniejsze) bez uzasadnienia, przeczytaj topick to nie będziesz proponował tego samego drugi raz, ale dla zasady przypomnę:
Cytat
pokazać wszystkie pytania i odpowiedzi od razu

Wówczas test nie miałby żadnego sensu.
Cytat
odpuścić sobie te głupie zabezpieczenia, które nic nie dają, a wnerwiają

widocznie dają - wnerwiają Cię, bo chcesz skopiować kod, a nie możesz... to jest ich zadanie smile.gif
Cytat
jak już ktoś tu napisał, dajcie na każde pytanie jakiś limit czasu (30s?)

30s, no widzisz... pewnie nie przeczytałeś zasad rozwiązania testu. Przypomnę, na każde pytanie masz aż 40 sekund. Konserwatywnie, bo może nie doczytałeś: pytań jest 15, a cały serwis znajduje się pod adresem test.php.pl.
Z ponad ponad 1200 zalogowanych userów, prawie 300 rozwiązań testu, tylko kilka narzekało na brak czasu... ba, jeszcze mniej po ustaleniu dwukrotnego limiu, bo 20s był definitywnie za mały.

Tak więc pozdrawiam smile.gif

// Post czysto-pokojowy

Athlan smile.gif
WebCM
Potęga Firebug smile.gif Myślę, że zabezpieczenia są jednak wystarczające (kod HTML nie pojawia się w sekcji "HTML", trzeba grzebać w zakładce DOM, a Firefox mulił wtedy nieźle). Oczywiście nie wysyłałem tego testu - rozwiążę go jutro - bez XDebuga, owszem. guitar.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.