Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php/mysql] moduł MySql - błąd ładowania
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
RASTA_TRANS
zainstalowalem apacha, php i mysql
php dziala (sprawdzalem info.php) apache tez, a przy sprawdzeniu mysql wyskakuje

1. nie udało się załadować modułu mysql,
  2. proszę sprawdzić konfigurację php

wiem ze musze zmienic cos w konfiguracji php ale co??:/
JOHNY
A pod jakim systemem instalowałeś questionmark.gif bo jak pod linuxem to napewno zła kolejność instalacji -> mysql, apache, php
RASTA_TRANS
instalacja byla pod win XP

korzystalem z takich skladnikow:
mysql-5.0.20-win32
apache_2.0.55-win32-x86-no_ssl
php-5.1.2-Win32
phpMyAdmin-2.6.4-pl1

i jak wyskakuje mi ten komunikat to pozniej mam odnosnik do dokumentacji i tam jest cos takiego:

1. [1.20] I receive the error "cannot load MySQL extension, please check php Configuration".
  2. TO connect TO a MySQL server, php needs a SET of MySQL functions called "MySQL extension". This extension may be part of the php distribution (compiled-IN), otherwise it needs TO be loaded dynamically. Its name IS probably mysql.so OR php_mysql.dll. phpMyAdmin tried TO LOAD the extension but failed.
  3.  
  4. Usually, the problem IS solved BY installing a software package called "php-MySQL" OR something similar.
JOHNY
sprawdź sobie co masz ustawione w php.ini
np:
extension_dir =c:\usr\php\extensions

generalnie chodzi oto czy przy tej zmiennej masz znak ; czy nic albo czy jest odpowiednia ścieżka
RASTA_TRANS
cos w tym jest bo nie mialem nic tam wpisanego ale zgodnie z Twoja wskazowka uzupelnilem i teraz jest tak:

; Directory in which the loadable extensions (modules) reside.
extension_dir = "c:\serwer\php\ext\"

oczywiscie sciezke podalem tam gdzie mam php zainstalowane i nadal nic

ale jak sprawdzam w Services w apachu to wyswietla ze usluga MySql jest uruchomiona

nawet na stronie php nie wyskakuje sekcja MySql:/
JOHNY
Hmm a może nie masz odpalonego mysql questionmark.gif
enwentualnie spróbuj uaktywnić mysql.dll usuń mu w php.ini ;

Hmm sam nie wiem juz
jastu
Poszkaj w folderze gdzie masz zainstalowanego Mysql`a folderu BIN i w nim pliku wykonywalnego mysql.exe - spróbuj go odpalić , mogą pojawić się błędy i napiszesz nam jakie winksmiley.jpg
RASTA_TRANS
cos czuje ze to bedzie ciezka sprawa z tym moim tematem winksmiley.jpg

ok, odpalilem ten plik i mam cos takiego:

C:\serwer\mysql\bin>mysql.exe
mysql.exe: Character set 'latin2' is not a compiled character set and is not specified in the 'C:\mysql\\share\charsets\Index.xml' file

i co dalej z tym robimy?? smile.gif
RASTA_TRANS
moze nie skopiowalem gdzies jakiegos pliku :/

[1.20] I receive the error "cannot load MySQL extension, please check php Configuration".
To connect to a MySQL server, php needs a set of MySQL functions called "MySQL extension". This extension may be part of the php distribution (compiled-in), otherwise it needs to be loaded dynamically. Its name is probably mysql.so or php_mysql.dll. phpMyAdmin tried to load the extension but failed.

moze chodzi o te pliki mysql.so albo php_mysql.dll questionmark.gif :/ HELP smile.gif
NuLL
Moze lepiej zainstalowac WampServer zamiast improwizowac i sie meczyc ?
RASTA_TRANS
ok, zainstalowalem tego Wampa biggrin.gif

ale tamto i tak musze zrobic, nie odpuszcze tongue.gif

pozdro i dzieki za wszystki odpowiedzi
SongoQ
JOHNY
Cytat
A pod jakim systemem instalowałeś questionmark.gif bo jak pod linuxem to napewno zła kolejność instalacji -> mysql, apache, php

A ja potrafie zainstalowac w zupelnie innej kolejnosci, wiec to co piszesz nie jest prawda.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.