Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Optymalizacja bazy danych (szybkość)
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
husky83
Mam pewien problem.. Mam bazę danych MySQL, w której (obecnie) jest niecałe 2mln rekordów.
Jest to dosyć duża tablica, ma łącznie ponad 30 pól (kolumn?), wg. phpmyadmin jeden rekord zajmuje średnio 165b (czyli nie tak dużo).

Problem jest taki - obecnie znalezienie kilku rzeczy w tej tabeli zajmuje kilka sekund, np. trzy rzeczy (`tablica` LIKE '%klucz%' OR `tablica` LIKE '%klucz1% ' OR`tablica` LIKE '%klucz2%') to ponad 5 sekund... Niby nic strasznego, ale docelowo baza ma mieć kilkanaście milionów rekordów, wtedy ten czas wydłuży się kilkukrotnie..

W jaki sposób można to zoptymalizować?

Czy zrobić dodatkową tabelę, zawierającą wyłącznie słowa kluczowe (czyli rozdzielone po spacji, przecinkach itd to, co znajduje się obecnie w `tablica` + do tego numer ID z tej 'dużej' tabeli?)?
Da mi to tyle, że nie będę musiał używać LIKE %klucz%, bo będzie tylko jedno konkretne słowo (gorzej z całymi wyrażeniami, ale to też da się zrobić) i będę miał ID już konkretnych rekordów, które sobie potem spokojnie pobiorę...

A może wystarczy wydzielić do osobnej tabeli te dane, wg których przeszukuje i łączyć je przez ID?

Czy to przyspieszy sprawę?

Nie mam pomysłu, a niestety, kiedy baza się rozrośnie (a to następuje bardzo szybko) to czasy wyszukiwania pewnie bardzo się wydłużą...

Cała baza leży na VPS'ie, więc mogę w pełni konfigurować cały serwer - może optymalizację można zrobić także w plikach konfiguracyjnych?

A może przenieść się na inną bazę? (bezpłatną)

Z góry dziękuję za wszelką pomoc smile.gif
thek
Jeśli masz silnik to pozwalający zrobić.... FULLTEXT search. System tagów typu n-n (wiele do wielu) to także rozsądny pomysł, choć dla wyrażeń dłuzszych nieco mniej dobry, gdyż tagi też musiały by być wielowyrazowe lub bedziesz zmuszony do kombinowania strasznego.
uupah5
Cytat(husky83)
Mam pewien problem.. Mam bazę danych MySQL, w której (obecnie) jest niecałe 2mln rekordów.
Problem jest taki - obecnie znalezienie kilku rzeczy w tej tabeli zajmuje kilka sekund, np. trzy rzeczy (`tablica` LIKE '%klucz%' OR `tablica` LIKE '%klucz1% ' OR`tablica` LIKE '%klucz2%') to ponad 5 sekund...

1. nie ma sensu przechodzić na inną bazę, szczególnie, jeśli znasz je gorzej niż mysql
2. 2mln rekordów to śmieszna ilość, baza nie ma prawa mulić (patrz 3)
3. normalizacja, indeksacja!
4. LIKE '%string%' jest jedną z mniej wydajnych kwarend, albo możesz ograniczyć do LIKE 'string%' albo tutaj szukaj możliwości optymalizacji:
a ) wydzielenie tabeli myisam na serche + wyszukiwanie pełnotekstowe
b ) preindeksacja i wyszukiwanie po preparowanych wynikach
c ) lucyna, sfinks, solr, ...
husky83
Zrobiłem tablicę (z polami, które przeszukuję) MyISAM z wyszukiwaniem pełnotekstowym (póki co dla jednej z kolumn) ... Działa błyskawicznie, ale.... Jednak jest pewien problem...

1. SELECT *
  2. FROM `stats_index`
  3. WHERE `end` =0 AND ( (MATCH (`tabela`) AGAINST ('test1')) OR (MATCH (`tabela`)AGAINST ('test2')) )

daje mi jakieś 6000 wyników, tymczasem

1. SELECT *
  2. FROM `stats_index`
  3. WHERE `end` =0 AND ( `tabela` LIKE '%test1%' OR `tabela` LIKE '%test2%' )

daje już 15000 wyników exclamation.gif

Przeglądając listę wyników zwykłego wyszukiwania widzę, że wszystkie wyniki są ok, to znaczy, że wyszukiwanie MATCH...AGAINST nie daje pełnych wyników (albo po prostu muszę poczytać dokładniej co i jak ;P)

EDIT smile.gif
Awaria myślenia smile.gif

LIKE %test%
daje w wynikach także np: 'tester','testowanie', a match sprawdza (chyba) całe wyrazy i znajduje tylko 'test'!
Ot takie małe info dla tych, którzy by też się męczyli z wyszukiwaniem smile.gif
thek
MATCH AGAINST ma pewne ograniczenia wynikające z jej wewnętrznej składni i optymalizacji
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/fulltext-search.html
Zwróć uwagę zwłaszcza na różnicę między różnymi rodzajami full-text searcha (też są pewne limity opisane), ograniczeniami i "podkręcaniem" tego indexu.
husky83
Baza rozrosła mi się troszkę, obecnie jest ok. 20 mln wpisów (ok. 5GB)... I problem w tym, że zwykłe zapytanie z FULL-TEXT też zaczyna trwać dosyć długo...
Obecnie tak proste wyszukiwanie jak poniższe może trwać nawet kilka minut (zazwyczaj 1 - 3 minuty).
  1. SELECT * FROM `tablica` WHERE MATCH (`nazwa`) AGAINST ('wyrażenie')

Niestety biorąc pod uwagę, że takich zapytań muszę wywołać kilka podczas pracy skryptu, czas generowania strony staje się nie do przyjęcia sad.gif

Znalazłem jakieś informacje o wyszukiwarce Sphinx. Czy zaprzęgnięcie jej tutaj ma sens?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.