![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 0 Dołączył: 8.12.2005 Skąd: Gliwice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam pewien problem.. Mam bazę danych MySQL, w której (obecnie) jest niecałe 2mln rekordów.
Jest to dosyć duża tablica, ma łącznie ponad 30 pól (kolumn?), wg. phpmyadmin jeden rekord zajmuje średnio 165b (czyli nie tak dużo). Problem jest taki - obecnie znalezienie kilku rzeczy w tej tabeli zajmuje kilka sekund, np. trzy rzeczy (`tablica` LIKE '%klucz%' OR `tablica` LIKE '%klucz1% ' OR`tablica` LIKE '%klucz2%') to ponad 5 sekund... Niby nic strasznego, ale docelowo baza ma mieć kilkanaście milionów rekordów, wtedy ten czas wydłuży się kilkukrotnie.. W jaki sposób można to zoptymalizować? Czy zrobić dodatkową tabelę, zawierającą wyłącznie słowa kluczowe (czyli rozdzielone po spacji, przecinkach itd to, co znajduje się obecnie w `tablica` + do tego numer ID z tej 'dużej' tabeli?)? Da mi to tyle, że nie będę musiał używać LIKE %klucz%, bo będzie tylko jedno konkretne słowo (gorzej z całymi wyrażeniami, ale to też da się zrobić) i będę miał ID już konkretnych rekordów, które sobie potem spokojnie pobiorę... A może wystarczy wydzielić do osobnej tabeli te dane, wg których przeszukuje i łączyć je przez ID? Czy to przyspieszy sprawę? Nie mam pomysłu, a niestety, kiedy baza się rozrośnie (a to następuje bardzo szybko) to czasy wyszukiwania pewnie bardzo się wydłużą... Cała baza leży na VPS'ie, więc mogę w pełni konfigurować cały serwer - może optymalizację można zrobić także w plikach konfiguracyjnych? A może przenieść się na inną bazę? (bezpłatną) Z góry dziękuję za wszelką pomoc (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował husky83 4.08.2011, 06:10:23 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 04:19 |