Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: include'y ...
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Blur-FG
Sory, ale po pierwsze nie znam sie na php wiec mnie nie wyzywajcie od lam:) po drugiew pewnie taki temat juz byl no ale mam modem:) nie nie mam czasu i pieniedzy zeby go poszukac:). Moj problem to takie cos ze nie dziala mi incude tak jak nalezy. Zobaczcie sami: www.ostroviaostrow.osw.pl a to kawalek odpowiedzialny za to:
<?
if (!$body) {$body = "glowna.inc";}
include "base/$body";
?>
Bede wdzieczny za pomoc!!!
Officerrr
domyslam sie ze chodzi o

<?
if (!isset($_GET["body"])) {$body = "glowna.inc";}
else { $body = $_GET["body"]; }
include "base/$body";
?>

Ale to nie jest dobry pomysl, jezeli strone ktora includujesz podajesz z linka - ktos moze sie zechciec pobawic linkiem.
0x00
Cytat
domyslam sie ze chodzi o

<?
include "base/$body";
?>

Ale to nie jest dobry pomysl, jezeli strone ktora includujesz podajesz z linka - ktos moze sie zechciec pobawic linkiem.

Kod
<?

include "base/".$body.".php";

?>

To chyba rozwiazuje problem bawienia sie linkiem.
Officerrr
nadal mozna cos niebezpiecznego zaincludowac ("katalog/plik") winksmiley.jpg tyle ze mniejsze mozliwosci, ja bym poprostu walna ifa - tak bedzie imo najbezpieczniej
Blur-FG
YEAH
tnx very much:) rozumiem ze ten kod ktory podal 0x00 rozwiaze moj problem... mam nadzieje ze tak:) jeszcze raz dziekuje!!! Jakby co to jeszcze cos dopisze.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.