pturkowski
9.08.2007, 14:01:13
Witam,
no właśnie, tak sobie dumam i nie mogę dojść do tego jak to sprawdzić.
Mam <input type="text"> i chce zeby tam sie mogly pojawic liczby wieksze od 0 (a nawet wieksza od dwoch). I tylko cyfry tam moga byc, bez zadnych liter czy znakow specjalnych.
Dzieki i pozdrawiam
Cysiaczek
9.08.2007, 14:05:53
Czasami wystarczy tylko poszukac na forum.
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=74504&hl=regExpOpatrz skrypt dodatkowymi warunkami sprawdzającymim czy jest większy od 0 lub 2 (w JS)
Pozdrawiam.
pturkowski
9.08.2007, 14:19:44
Zaiste piękny to kod i dokładnie to o co mi chodziło.Dziękuję serdecznie.
<input type="button" name="gogo" value="Go" onClick="check()" /> <!--var regExp=/^[0-9]{1,5}$/;
function check(number) {
if (!regExp.test(number)) { alert('You have to enter a number larger then 0');
return false; }
else { location = document.link.type.options[document.link.type.selectedIndex].value + "/" + document.link.number.value; }}
//-->
Cos nie dziela, co sprawdzam nie tak?
biopaliwo
9.08.2007, 18:55:46
ja tam widzę onclick="check()"
tzn. że nic nie przekazujesz do funkcji i pewnie sprawdza nulla
w funckji powinieneś pobrać wartość wprowadzoną w input: document.getElementByName('number') -
albo jakoś inaczej się do niej odwołać
em1X
10.08.2007, 10:22:18
Pamiętaj tylko, że nie każdy ma włączony javascript więc Twój kod będzie bezużyteczny. Poza tym to jest forum o php, nie javascript, więc:
<?php
if ((int)$_POST['number'] < 2)
print 'nieprawidłowa wartość'; ?>
phpion
10.08.2007, 10:47:41
</select><input type="text" name="number" id="number" size="3" /> <input type="button" name="gogo" value="Go" onClick="check(document.getElementById('number').value)" /> <!--var regExp=/^[0-9]{1,5}$/;
function check(number) {
if (!regExp.test(number)) { alert('You have to enter a number larger then 0');
return false; }
else { location = document.link.type.options[document.link.type.selectedIndex].value + "/" + document.link.number.value; }}
//-->
Nie sprawdzałem ale powinno działać. Jednak dobrze robić walidację po stronie przeglądarki (JS) jak i serwera (PHP).