Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [html] wybrany select
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
skowron-line
jak zrobic zeby po wybraniu z listy rozwijanej z opcja onChange opcja zostala zaznaczona po przeladowaniu strony
nospor
w html tego nie zrobisz. html nie przechowuje stanu pól.
Jesli tego selecta generujesz po stronie serwera, to dopisuj atrybut selected przy tej opcji ktora byla zaznaczona.

Mozesz tez probowac bawic sie z js i ciasteczkami.

Osobiscie polecam sposob nr.1
skowron-line
no wlasnie w tym rzecz ze opcja jest wybierana przez klienta, a ja nie mam pomyslu jak to rozwiazac ale chyba trzeba bedzie posiedziec nad ciachem
nospor
Cytat
no wlasnie w tym rzecz ze opcja jest wybierana przez klienta
no a przez kogo niby mialaby byc wybierana jak nie przez klienta? smile.gif

Ja to wiem, ze klient to wybiera, ale ty teg html budujesz dynamicznie po stronie serwera czy to jest zwykly statyczny html?
skowron-line
Kod
Ja to wiem, ze klient to wybiera, ale ty teg html budujesz dynamicznie po stronie serwera czy to jest zwykly statyczny html?

najpierw robilem
jako statyczny html
a pozniej koleszka mi powiedzial
  1. <?php
  2. ?w='.$woj['wojewodztwo'].'&l_m='.$l_m.'&o_l='.$o_l.'&z='.$z.'
  3. ?>

takie linki i zeby sprawdzac czy czy $_GET['w'] == $woj['wojewodztwo'] i zrobilem wszystkie selecty bo mialem ich 4
tak
  1. <?php
  2. $l_mieszkancow = array("100-200","200-500","500-1000","1000-5000","5000-10000");
  3.  
  4. echo'liczba mieszkancow<br>
  5. <select name="liczba_mieszkancow" OnChange="selecturl(this)">';
  6.  
  7. foreach($l_mieszkancow as $num => $value) {
  8. if($_GET['l_m'] == $value) {
  9. $selected = "SELECTED";
  10. }else{
  11. $selected = "";
  12. }
  13. echo'<option value="?w='.$w.'&l_m='.$value.'&o_l='.$o_l.'&z='.$z.'" '.$selected.'>'.$value.'</option>';
  14. }
  15. ?>

wtedy zostanie zapamietany option i mozna inny 2 zmienic i wtedy bedzie grac guitar.gif

pozdro mam nadzieje ze sie to komus przyda
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.