Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Plik z hasłami
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Dan
Załóżmy, że:
Mam pliki $nick.dat, w których są zawarte hasła i co zrobić, aby nie były dostępne z poziomu przeglądarki, wpisując do nich dokładną scieżkę? Muszą mieć prawo do zapisu i odczytu.
castor
zabezpiecz katalog .htaccess
Dan
Poczytałem o tym .htaccess i dalej nie wiem jak to zrobić.
Co mam dokładnie zrobić?
Proszę o taką lamerską instrukcję KROK PO KROKU biggrin.gif
castor
plik .htaccess powinno tak wygladac:

AuthType Basic
AuthName "Zamkniety Katalog"
AuthUserFile /teczka/users/blabla/htdocs/dupa/o_i_tu/.htpasswd
require valid-user

AuthUserFile ==> scietka do pliku z uzytkownikami i haslami
a plik .htpasswd tak:

user:jmh56gh1mm.6
user1:df564gggdg456.6

Hasla sa zakodowane
..Apache ma pomocniczy tool htpasswd.exe do tworzenia ich.

w DOsie podajesz sciezke do Apacze tam gdzie go zainstalowalesnp(na windzie).:

C:ProgrameApacheGroupApachebinhtpasswd -cm .htpasswd uzytkownik
ENTER
podaj haslo
ENTER
potwierdz haslo
ENTER

Teraz skopijuj plik .htpasswd C:ProgrameApacheGroupApachebin do katalogu w ktorym masz .htaccess i chcesz chronic.

podajesz haselko i gra

-cm ==> tworzy plik i koduje haslo
Jak juz masz plik to wystarczy ze wpiszesz:
-m ==> koduje
mozesz tez:
-cmb ===> i podajesz uzytkownika haslo odrazu
Pomiedzy uzytkownikiem i Haslem Space
Dan
Bardzo elegancko wszystko wypisałeś, lecz rozwiązanie przez ciebie podane dotyczy przypadku, gdy hasła użytkowników przechowywane są w jednym pliku.
A ja mam taką sytuację:
$plik = fopen("$nick.dat","w");
$dane = "$nick$has";
fwrite($plik,$dane);
fclose($plik);
Czyli za każdym razem tworzą się nowe pliki o nazwie nick.dat, gdzie nick jest podawany przez użytkownika.
I teraz co zrobić, żeby nie można było dostać się do informacji zawartych w pliku nick.dat za pomocą przeglądarki, wpisując np. dan.free.komrel.net/profile/nick.dat questionmark.gif?
steru
plik z nickami nazwij nick.php i wpisuj hasla tak :
<?
//haslo1
//haslo2
........
?>

chyba wiadomo o co chodzi
Sir Blade
mozna zakodowac haslo i zakodowane wpisywac do pliku. wtedy nawet jak ktos zajrzy do srodka to nic to mu nie da.

tak jak steru Ci powiedzial to dodaj jescze np w pierwszej linijce kod sprawdzajacy czy zmienna pod ktora przesylasz haslo istnieje jezeli nie to nie otworzy sie ten plik..
castor
Cytat
Bardzo elegancko wszystko wypisałeś, lecz rozwiązanie przez ciebie podane dotyczy przypadku, gdy hasła użytkowników przechowywane są w jednym pliku.
A ja mam taką sytuację:
$plik = fopen("$nick.dat","w");
$dane = "$nick$has";
fwrite($plik,$dane);
fclose($plik);
Czyli za każdym razem tworzą się nowe pliki o nazwie nick.dat, gdzie nick jest podawany przez użytkownika.
I teraz co zrobić, żeby nie można było dostać się do informacji zawartych w pliku nick.dat za pomocą przeglądarki, wpisując np. dan.free.komrel.net/profile/nick.dat questionmark.gif?

to co ci napisalem!
jesli masz katalog /COSTAM
a w mnim te wszystki pliki nick.dat to wystarczy ze zablokujesz wejscie do tego katalogu .htaccess i nie bedzie mozna tam zajrzec tylko osoba do tego upowazniona np: TY :wink:

a php bedzie moglo wykonywac operacje na plikach :wink:
Dan
Wykorzystałem sposób STERU, ale dzięki @ll. CASTOR Tobie najbardziej, za "poświęcenie".
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.