![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 16.06.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Załóżmy, że:
Mam pliki $nick.dat, w których są zawarte hasła i co zrobić, aby nie były dostępne z poziomu przeglądarki, wpisując do nich dokładną scieżkę? Muszą mieć prawo do zapisu i odczytu. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 456 Pomógł: 0 Dołączył: -- Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zabezpiecz katalog .htaccess
-------------------- pozdrawiam
CASTOR |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 16.06.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poczytałem o tym .htaccess i dalej nie wiem jak to zrobić.
Co mam dokładnie zrobić? Proszę o taką lamerską instrukcję KROK PO KROKU ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 456 Pomógł: 0 Dołączył: -- Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
plik .htaccess powinno tak wygladac:
AuthType Basic AuthName "Zamkniety Katalog" AuthUserFile /teczka/users/blabla/htdocs/dupa/o_i_tu/.htpasswd require valid-user AuthUserFile ==> scietka do pliku z uzytkownikami i haslami a plik .htpasswd tak: user:jmh56gh1mm.6 user1:df564gggdg456.6 Hasla sa zakodowane ..Apache ma pomocniczy tool htpasswd.exe do tworzenia ich. w DOsie podajesz sciezke do Apacze tam gdzie go zainstalowalesnp(na windzie).: C:ProgrameApacheGroupApachebinhtpasswd -cm .htpasswd uzytkownik ENTER podaj haslo ENTER potwierdz haslo ENTER Teraz skopijuj plik .htpasswd C:ProgrameApacheGroupApachebin do katalogu w ktorym masz .htaccess i chcesz chronic. podajesz haselko i gra -cm ==> tworzy plik i koduje haslo Jak juz masz plik to wystarczy ze wpiszesz: -m ==> koduje mozesz tez: -cmb ===> i podajesz uzytkownika haslo odrazu Pomiedzy uzytkownikiem i Haslem Space -------------------- pozdrawiam
CASTOR |
|
|
![]()
|
|
Bardzo elegancko wszystko wypisałeś, lecz rozwiązanie przez ciebie podane dotyczy przypadku, gdy hasła użytkowników przechowywane są w jednym pliku.
A ja mam taką sytuację: $plik = fopen("$nick.dat","w"); $dane = "$nick$has"; fwrite($plik,$dane); fclose($plik); Czyli za każdym razem tworzą się nowe pliki o nazwie nick.dat, gdzie nick jest podawany przez użytkownika. I teraz co zrobić, żeby nie można było dostać się do informacji zawartych w pliku nick.dat za pomocą przeglądarki, wpisując np. dan.free.komrel.net/profile/nick.dat ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 107 Pomógł: 0 Dołączył: -- Skąd: Krakow Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
plik z nickami nazwij nick.php i wpisuj hasla tak :
<? //haslo1 //haslo2 ........ ?> chyba wiadomo o co chodzi |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 211 Pomógł: 0 Dołączył: 7.06.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mozna zakodowac haslo i zakodowane wpisywac do pliku. wtedy nawet jak ktos zajrzy do srodka to nic to mu nie da.
tak jak steru Ci powiedzial to dodaj jescze np w pierwszej linijce kod sprawdzajacy czy zmienna pod ktora przesylasz haslo istnieje jezeli nie to nie otworzy sie ten plik.. |
|
|
![]()
|
|
Cytat Bardzo elegancko wszystko wypisałeś, lecz rozwiązanie przez ciebie podane dotyczy przypadku, gdy hasła użytkowników przechowywane są w jednym pliku.
A ja mam taką sytuację: $plik = fopen("$nick.dat","w"); $dane = "$nick$has"; fwrite($plik,$dane); fclose($plik); Czyli za każdym razem tworzą się nowe pliki o nazwie nick.dat, gdzie nick jest podawany przez użytkownika. I teraz co zrobić, żeby nie można było dostać się do informacji zawartych w pliku nick.dat za pomocą przeglądarki, wpisując np. dan.free.komrel.net/profile/nick.dat ![]() to co ci napisalem! jesli masz katalog /COSTAM a w mnim te wszystki pliki nick.dat to wystarczy ze zablokujesz wejscie do tego katalogu .htaccess i nie bedzie mozna tam zajrzec tylko osoba do tego upowazniona np: TY :wink: a php bedzie moglo wykonywac operacje na plikach :wink: -------------------- pozdrawiam
CASTOR |
|
|
![]()
|
|
Wykorzystałem sposób STERU, ale dzięki @ll. CASTOR Tobie najbardziej, za "poświęcenie".
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 01:54 |