Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Przeniesienie komórek do innej tabeli
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Flaku
Witam

Mam problem mianowicie mam tabele A w niej jest 5 komorek : 1,2,3,4,5 i 50 wpiwow. Problem tkwi w tym ze potrzebuje przenesc komorke 4 i 5 ze wszystkimi wpisami do tabeli B. Nie wiem czy dasie to zrobic za pomoca jakiejsc komedy ale z tego co widzialem to nie da sie tego zrobic z poziomu phpmyadmina w ostatecznosci zostaje mi kopiowanie reczne ;/ Jezeli ktos zna inny sposob prosze o pomoc. Z gory dziekuje.

Pozdrawiam
Łukasz

//edit

probowalem tez :

1. CREATE TABLE B (
  2. id INT(8) NOT NULL AUTO_INCREMET,
  3. 1 REFERENCES A (1),
  4. 2 REFERENCES A (2),
  5. PRIMARY KEY (id),
  6. );

Ale nic z tego jakis blad wyskakuje ;/
peter_z
php?
Przyjmuje, że masz już tabelę B z polami, jak w przykładzie...

$sql = mysql_query("SELECT 4,5 FROM A");
while( $row = mysql_fetch_array($sql, MYSQL_ASSOC) ) {
mysql_query("INSERT INTO B (nazwa_kom_4, nazwa_kom_5) VALUES ('".$row['4']."', '".$row['5']."')"); }

Pisane z glowy...
Jak chcesz ograniczyć do pierwszych 50 rekordów to podobnie, ale użyj LIMIT lub for...

Sorry, miało być bez php,right? W phpmyadminie znajdziesz odpowiednią opcję jak klikniesz Operacje :)
thornag
Jesli chcesz to zorbic jednorazowo to w ostatecznosci mozesz skorzystac z kodu przedstawionego rpzez przedmowce, ale wtedy wysylasz zbyt duze ilosci zapytan smile.gif Zbuduj stringa zapytania w petli a pozniej finalnie wywolaj jedno INSERT INTO tabela(4,5) VALUES (),(),(),(),()....
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.