Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: php 5.1.6 nie łączy mi się z MySQL
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW > Apache
bogdan89
zainstalowałem Apache 2.2.3 i php 5.1.6

ale teraz... nie działa mi MySQL...
chcę zainstalować: MySQL 5.0.24, paczkę Essential.

w php.ini myślę że ustawiłem wszystko poprawnie (odśrednikowany dostęp do bibliotek)
pliki libmySQL.dll skopiowane do "każdego" już folderu na dysku...

problem tego typu, że pokazuje mi się błąd: Fatal error: Call to undefined function mysql_connect();

i teraz prosze was, o przekierowanie gdzieś gdzie mogę dowiedzieć się jak poprawnie to skonfigurować, ewentualnie co jeszcze ściągnąć itd...
eai
A czy:
- libeay32.dll
- libmysql.dll
- php_mysql.dll

skopiowales tam gdzie trzeba questionmark.gif w przypadku windowsa: system32/
odsrednikowales extension=php_mysql.dll questionmark.gif
bogdan89
tak ... wszystko juz pokopiowałem... odśrednikowałem... i nic sad.gif

nie działa nawet jeśli łączę się z serwerem wykupionym na nazwa.pl sad.gif
eai
Cytat
nie działa nawet jeśli łączę się z serwerem wykupionym na nazwa.pl

nie ma prawa dzialac z zewnetrznym serwerem.

Ale u ciebie wogole php nie widzi funkcji mysql_connect a to znaczy ze cos gdzies zapomniales albo nie zaladowal biblioteki albo jakis srednik pominales.

Sprawdz jeszcze czy w dobrym katalogu masz php.ini i przy dodawaniu innych bibliotek php je widzi np dodaj sobie php_curl.dll i odsrednikuj i sprawdz czy Curl dziala lub sproboj z innym
bogdan89
ok... ściągnąłem sobie php 5.1.6 ze storny php.net (te wcześniejsze było z jakiejś innej)
no i połączenie z bazą działa...

teraz pojawił się problem z kodowaniem znaków przy pobieraniu danych z bazy MySQL...
przed aktualizacją mojego warsztatu wszystko śmigało i polskie litery były czytane z bazy normalnie...

...teraz zamiast polskich liter mam "znaki zapytania"

cały czas łączę się z tą samą bazą zewnętrzną więc to musi być wina konfiguracji mojego serwera...

gdzie ja to mogę zmienić?

na forum każde rozwiązanie prowadzi do dopisania linii zaraz po połączeniu z bazą:
  1. <?php
  2. mysql_query( 'SET NAMES LATIN2' );
  3. ?>

ale takie coś mnie nie interesuje... ja wiem, że można to zrobić tak, żeby można było sobie o tym zapomnieć raz na zawsze... no właśnie... tylko jak? sad.gif
gszesiek
jak to fajnie kiedy można sobie wpisać apt-get install mysql-server smile.gif
bogdan89
mi jednak chodzi o Windowsa... sad.gif
<AnDy/>
A może tak:
Katalog. Mysql/bin/MySQLInstanceConfig.exe
Uruchamiasz i robisz rekonfiguracje instancji MySQL. Musisz wybrać Detailed Configuration żeby mieć dostęp do kodowania. O ile dobrze pamiętam to chyba 4 screen. Na dole nad przyciskami będzie lista wyboru i default będzie LATIN1. Wybierz LATIN2 albo UTF8 i wyżej zaznacz radiobutona. Dalej to już tak jak programik podpowiada.

Powinno to rozwiązać Twój problem smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.