![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 320 Pomógł: 36 Dołączył: 28.08.2006 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zainstalowałem Apache 2.2.3 i php 5.1.6
ale teraz... nie działa mi MySQL... chcę zainstalować: MySQL 5.0.24, paczkę Essential. w php.ini myślę że ustawiłem wszystko poprawnie (odśrednikowany dostęp do bibliotek) pliki libmySQL.dll skopiowane do "każdego" już folderu na dysku... problem tego typu, że pokazuje mi się błąd: Fatal error: Call to undefined function mysql_connect(); i teraz prosze was, o przekierowanie gdzieś gdzie mogę dowiedzieć się jak poprawnie to skonfigurować, ewentualnie co jeszcze ściągnąć itd... Ten post edytował bogdan89 4.10.2006, 16:33:36 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 367 Pomógł: 10 Dołączył: 20.05.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A czy:
- libeay32.dll - libmysql.dll - php_mysql.dll skopiowales tam gdzie trzeba ![]() odsrednikowales extension=php_mysql.dll ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 320 Pomógł: 36 Dołączył: 28.08.2006 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak ... wszystko juz pokopiowałem... odśrednikowałem... i nic
![]() nie działa nawet jeśli łączę się z serwerem wykupionym na nazwa.pl ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 367 Pomógł: 10 Dołączył: 20.05.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat nie działa nawet jeśli łączę się z serwerem wykupionym na nazwa.pl nie ma prawa dzialac z zewnetrznym serwerem. Ale u ciebie wogole php nie widzi funkcji mysql_connect a to znaczy ze cos gdzies zapomniales albo nie zaladowal biblioteki albo jakis srednik pominales. Sprawdz jeszcze czy w dobrym katalogu masz php.ini i przy dodawaniu innych bibliotek php je widzi np dodaj sobie php_curl.dll i odsrednikuj i sprawdz czy Curl dziala lub sproboj z innym |
|
|
![]()
|
|
ok... ściągnąłem sobie php 5.1.6 ze storny php.net (te wcześniejsze było z jakiejś innej)
no i połączenie z bazą działa... teraz pojawił się problem z kodowaniem znaków przy pobieraniu danych z bazy MySQL... przed aktualizacją mojego warsztatu wszystko śmigało i polskie litery były czytane z bazy normalnie... ...teraz zamiast polskich liter mam "znaki zapytania" cały czas łączę się z tą samą bazą zewnętrzną więc to musi być wina konfiguracji mojego serwera... gdzie ja to mogę zmienić? na forum każde rozwiązanie prowadzi do dopisania linii zaraz po połączeniu z bazą:
ale takie coś mnie nie interesuje... ja wiem, że można to zrobić tak, żeby można było sobie o tym zapomnieć raz na zawsze... no właśnie... tylko jak? ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 152 Pomógł: 1 Dołączył: 17.09.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jak to fajnie kiedy można sobie wpisać apt-get install mysql-server
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
mi jednak chodzi o Windowsa...
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 9.02.2007 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A może tak:
Katalog. Mysql/bin/MySQLInstanceConfig.exe Uruchamiasz i robisz rekonfiguracje instancji MySQL. Musisz wybrać Detailed Configuration żeby mieć dostęp do kodowania. O ile dobrze pamiętam to chyba 4 screen. Na dole nad przyciskami będzie lista wyboru i default będzie LATIN1. Wybierz LATIN2 albo UTF8 i wyżej zaznacz radiobutona. Dalej to już tak jak programik podpowiada. Powinno to rozwiązać Twój problem ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 05:51 |