Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jądro strony w PHP - skąd wziąć materiały aby je opracować?
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Pro > Archiwum Pro
crazymars
[php:1:be8e68e9ed]<?php
Moja strona ma już ponad 1,5 roku, działa dobrze ale jest głównie w HTML. Wiem że można opracować jądro w php dla strony, dzięki czemu będzie ona działała na szablonach. Niestety moje poszukiwania w tej dziedzinie nie odniosły sukcesu. Jak już coś znalazłem to nie było to, albo nie można skompletować wszystkich elementów do jego uruchomienia. Byłbym wdzięczny za wszelkie wskazówki w tej dziedzinie. Liczę się z korzyściami jakie da stworzenie jądra w php dla strony w przypadku globalnych zmian np. w szacie graficznej strony.
?>[/php:1:be8e68e9ed]

?>[/php]
Fo
wiec chcialbys polaczyc swoja stronke (np.layout) z php - tak to jest madre a robi sie to w taki sposoob:
Kod
//plik header.php

<html>

<body>

......

//gora stronki
w pliku index.php robisz sobie poprostu include("header.php"); na samej gorze strony...
pozniej mozesz wpisac sobie jakis tekscik... lalallaalala jakis tekscik i po tym teksciku znowu include ale nie header.php bo tam juz jest gora tylko robisz sobie pliczek np. footer.php a w nim:
Kod
.....

</body>

</html>

//dol stronki

tak jakbys stronke podzielil na gore i dol a po srodku wsadzil odpowiednie dane jakies ktore tam sobie chcesz i includujac gore i dol sprawi to ze te twoje dane beda jakby "oblane" gora i dolem
i to cala filozofia...
gora...(php) - include("header.php");
tekst - srodek(moze byc nawet txt) - to jest w glownym dokumencie tez jak chcesz to sobie mozesz text includowac smile.gif z jakiegos pliku np. plik.txt i wywolujesz go sobie poprzez odpowiednie include("plik.txt");
dol...(php) - include("footer.php");

mozesz rowniez napisac sobie poprostu funkcje gora i dol i wywolywac je w odpowiednim czasie a najlepszym linkiem dla ciebie jak i dla mnie kiedys jest ten link jak i rowniez ten link bo jest w wersji na winde i przjemniej sie czyta.. :wink:

edit: hmm jądro php to to nie jest ale zato dziala jak trzeba 8) poczytaj manual - naprawde jest ciekawy - po kilku dniach spedzonych przy nim bedziesz juz mogl stworzyc swoje pierwsze skrypty itp.itd... a i to nie jest temat na PRO - zobacz jaka tematyka obowiazuje aaevil.gif
Jabol
polecam smarty jako system szablonów. Jeżeli natomiast chciałbyś rozbudowane jądro takie jak tutaj opracowujemy, to chyba musisz poczekac na system php.pl winksmiley.jpg .
Karenin
A gdzie mozna znalezc informacje o Smarty po polsku !
qbba
po polsku to ciezko. Ja osobicie polecma wziasc sciagnac zrodla z przykladem, przejrzec przyklad, a wszystko stanie sie jasne (ja tak zaczalem ze smartami).
Jabol
TEN tekst już się na forum pare razy pojawiał.
qbba
heh ale ten tekst nie ma nic wspolnego ze smartami rolleyes.gif
Jabol
ups :oops: . Racja. Ale tekst uważam bardzo dobrze pokazuje jego możliwości.

Ps. To są teksty informatyczne dużej części. Naprawde łatwo je zrozumieć!
dragossani
W archiwum Software 2.0 był artykuł po polsku o Smarty. Przeszukaj ich stronę.
g0blin
W ulubionych znalazlem link do malutkiego artykulu o smarty smile.gif
http://adi.motogielda.com/szablony.htm
dcooper
polecam serię artykułów na www.webcity.pl:

http://webcity.pl/artykuly.php?c=2&from=7

Moze nie jest to o SMARTY, ale jest to niezly kurs jak stworzyc swoj wlasny engine dla strony.
Omega
Polecam rozejżeć się na www.webinside.pl... Tam jest artykuł o Smarty z przykładami.

---------------------
reszta wątku przenisiona do hydeparku-> dlaczego warto pisac po polsku (DeyV)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.