![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 6.06.2003 Skąd: Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
[php:1:be8e68e9ed]<?php
Moja strona ma już ponad 1,5 roku, działa dobrze ale jest głównie w HTML. Wiem że można opracować jądro w php dla strony, dzięki czemu będzie ona działała na szablonach. Niestety moje poszukiwania w tej dziedzinie nie odniosły sukcesu. Jak już coś znalazłem to nie było to, albo nie można skompletować wszystkich elementów do jego uruchomienia. Byłbym wdzięczny za wszelkie wskazówki w tej dziedzinie. Liczę się z korzyściami jakie da stworzenie jądra w php dla strony w przypadku globalnych zmian np. w szacie graficznej strony. ?>[/php:1:be8e68e9ed] ?>[/php] |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 401 Pomógł: 0 Dołączył: 18.04.2003 Skąd: Trójmiasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wiec chcialbys polaczyc swoja stronke (np.layout) z php - tak to jest madre a robi sie to w taki sposoob:
Kod //plik header.php w pliku index.php robisz sobie poprostu include("header.php"); na samej gorze strony...
<html> <body> ...... //gora stronki pozniej mozesz wpisac sobie jakis tekscik... lalallaalala jakis tekscik i po tym teksciku znowu include ale nie header.php bo tam juz jest gora tylko robisz sobie pliczek np. footer.php a w nim: Kod .....
</body> </html> //dol stronki tak jakbys stronke podzielil na gore i dol a po srodku wsadzil odpowiednie dane jakies ktore tam sobie chcesz i includujac gore i dol sprawi to ze te twoje dane beda jakby "oblane" gora i dolem i to cala filozofia... gora...(php) - include("header.php"); tekst - srodek(moze byc nawet txt) - to jest w glownym dokumencie tez jak chcesz to sobie mozesz text includowac ![]() dol...(php) - include("footer.php"); mozesz rowniez napisac sobie poprostu funkcje gora i dol i wywolywac je w odpowiednim czasie a najlepszym linkiem dla ciebie jak i dla mnie kiedys jest ten link jak i rowniez ten link bo jest w wersji na winde i przjemniej sie czyta.. :wink: edit: hmm jądro php to to nie jest ale zato dziala jak trzeba 8) poczytaj manual - naprawde jest ciekawy - po kilku dniach spedzonych przy nim bedziesz juz mogl stworzyc swoje pierwsze skrypty itp.itd... a i to nie jest temat na PRO - zobacz jaka tematyka obowiazuje ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
polecam smarty jako system szablonów. Jeżeli natomiast chciałbyś rozbudowane jądro takie jak tutaj opracowujemy, to chyba musisz poczekac na system php.pl
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 7.06.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A gdzie mozna znalezc informacje o Smarty po polsku !
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 78 Pomógł: 0 Dołączył: 25.10.2002 Skąd: z kabla:)/ czewa Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
po polsku to ciezko. Ja osobicie polecma wziasc sciagnac zrodla z przykladem, przejrzec przyklad, a wszystko stanie sie jasne (ja tak zaczalem ze smartami).
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
TEN tekst już się na forum pare razy pojawiał.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 78 Pomógł: 0 Dołączył: 25.10.2002 Skąd: z kabla:)/ czewa Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
heh ale ten tekst nie ma nic wspolnego ze smartami
![]() |
|
|
![]()
|
|
ups :oops: . Racja. Ale tekst uważam bardzo dobrze pokazuje jego możliwości.
Ps. To są teksty informatyczne dużej części. Naprawde łatwo je zrozumieć! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 398 Pomógł: 0 Dołączył: -- Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W archiwum Software 2.0 był artykuł po polsku o Smarty. Przeszukaj ich stronę.
-------------------- cease this long, long rest / wake and risk a foul weakness to live / when it all comes down / watch the smoke and bury the past again / sit and think what will come / raise your fears and cast them all away
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 0 Dołączył: 2.03.2003 Skąd: Tarnów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- Pozdrawiam
Piotr P. 'g0blin' |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 0 Dołączył: 6.04.2002 Skąd: Gliwice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
polecam serię artykułów na www.webcity.pl:
http://webcity.pl/artykuly.php?c=2&from=7 Moze nie jest to o SMARTY, ale jest to niezly kurs jak stworzyc swoj wlasny engine dla strony. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 273 Pomógł: 0 Dołączył: 5.05.2003 Skąd: Mazury Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Polecam rozejżeć się na www.webinside.pl... Tam jest artykuł o Smarty z przykładami.
--------------------- reszta wątku przenisiona do hydeparku-> dlaczego warto pisac po polsku (DeyV) -------------------- <<< EB >>>
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 05:22 |