Problem polega na tym, że chcę aby każdy wiersz był numerowany od 1. Wiem czym jest autoincrement, ale akurat w moim przypadku chciałbym zrobić to bez tej funkcji. Bo jak usunę rekord to zostaje mi dziura w numeracji, a chciałbym tego uniknąć. Poniżej kod, co mogło pójść nie tak?
Kod
<?php
$licznik = 1;
$id = $licznik++;
$nr_karty = $_POST['nr_karty'];
$kod_zab = $_POST['kod_zab'];
$firma = $_POST['firma'];
$imie_nazwisko = $_POST['imie_nazwisko'];
$tel = $_POST['tel'];
$email = $_POST['email'];
if($id and $nr_karty and $kod_zab and $firma and $imie_nazwisko and $tel and $email) {
connect(); // <- nawiązanie połączenia z bazą danych
$add_client = mysql_query("INSERT INTO karty SET id = '$id', nr_karty = '$nr_karty', kod_zab = '$kod_zab', firma = '$firma', imie_nazwisko = '$imie_nazwisko', tel = '$tel', email = '$email'");
if($add_client) echo "<div class='alert alert-success' role='alert'>Klient został przypisany poprawnie do karty!</div>";
else echo "<div class='alert alert-danger' role='alert'>Nie udało się przypisać klienta do karty...</div>";
mysql_close(connect); // <- zakończenie połączenia z bazą danych
}
?>
$licznik = 1;
$id = $licznik++;
$nr_karty = $_POST['nr_karty'];
$kod_zab = $_POST['kod_zab'];
$firma = $_POST['firma'];
$imie_nazwisko = $_POST['imie_nazwisko'];
$tel = $_POST['tel'];
$email = $_POST['email'];
if($id and $nr_karty and $kod_zab and $firma and $imie_nazwisko and $tel and $email) {
connect(); // <- nawiązanie połączenia z bazą danych
$add_client = mysql_query("INSERT INTO karty SET id = '$id', nr_karty = '$nr_karty', kod_zab = '$kod_zab', firma = '$firma', imie_nazwisko = '$imie_nazwisko', tel = '$tel', email = '$email'");
if($add_client) echo "<div class='alert alert-success' role='alert'>Klient został przypisany poprawnie do karty!</div>";
else echo "<div class='alert alert-danger' role='alert'>Nie udało się przypisać klienta do karty...</div>";
mysql_close(connect); // <- zakończenie połączenia z bazą danych
}
?>