Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: problem z include
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania
eS...
witam
1.więc tak mam sobie plik index.php
w nim include=news/news.php
zaś w tym pliku news.php jest cos takiego
<table>
<td background="plik.jpg">tytuł newsa</td>
<tr><td>treść newsa</td><table> //to oczywiście tak ogólnie napisałem

</table>
a więc problewm jest w tym że w tytule newsa nie chce mi tej grafiki jako tła wstawić!!!!!!!!!!!!!!!!! co robie nie tak?questionmark.gif czy może coś prze css jest poj......

2.
aha jak komuś sie chce, to niech mi jeszcze napisze jak zrobić, żeby przy pomocy formularza, dodawac automatycznie TYTUŁ NEWSA oraz jego treść, z góry dzięki pozdrawiam

http://www.bikebmx.friko.pl
Jabol
pamietaj, że odnośnik do grafiki musi być podany względem dokumentu w którym jest instrukcja include();, a nie względem pliku includowanego, więc powinieneś napisać
Kod
background="news/plik.jpg"
a tak wogóle to zainteresuj się bardziej nowczesnymi metodami, bo background jest już chyba od dwóch standartów nieaktualny!!!
eS...
aha mówisz że jak mam w indexie include to w news.php mam wpisać oki
a jeżeli background jest stare to co proponujesz??
A co z tym formularzem?questionmark.gif? Możesz mi pomóc??
Jabol
w pliku index.php:/
//////////////////////
<tresc />
<?php
include(dirname(__FILE__).'/news/naws.php');
?>
<tresc />
//////////////////////
w pliku news.php:/
//////////////////////
<table>
<tr>
<td background="ścieżka_do_zdjecia/wzgledem_index.php"><?php/*w tym przypadku news/plik.jpg*/ ?>
</td>
</tr>
</table>
//////////////////////
to z tymi standartami to tylko taka rada była!
a z tym formularzem to najprostszy skrypt do zapisywania do pliku, i wystarczy sie troche pobawić w format, a jak chcesz edytować, to użyj może np. domxml
eS...
oka ale nie mam pojęcia z tym formularzem
chodzi mi o to zeby wiesz wchodze na strone klikam sobie na link dodaj newsa, wyskakuje mi formularz , tam wpisuje nick adres mail i treść,
i daj e dodaj, a z kolei to mi wyskakuje w indexie, kilejno tytuł, treść , majl, nick
pliz pomocy bede wdzięczny smile.gif
aha jak mozna na gg kontakt to daj numer
scanner
Dysgrafia Cię męczy?
A co do pytania: zapewne nie przeszukałes forum, gdybyś to zrobił, trafiłbys np. tutaj. Jak wyciągać dane z bazy też znajdziesz.
Jesli nie masz dostępu do bazy i bawisz się na plikach tekstowych - też znajdziesz wszystko co potrzebujesz.[/url]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.