Witam Ciebie serdecznie.
Mam do Ciebie ogromną prośbę - powiedz mi proszę co myślisz o dalszym rozwoju umiejętności webdevelopera - chodzi mi o wyjście poza "pudełko" PHP. Wiadomo, że jest to bardzo popularny język skryptowy i jest niezbędny, aby obsłużyć oraz modyfikować wiele aplikacji, jednak co myślisz o dalszym rozwoju umiejętności webdevelopera?
Jaki język "webowy" warto opanować (pomińmy tutaj technologie typu HTML/CSS/JS itp)? Chodzi mi tutaj o język, który pozwoli na przyjemne pisanie aplikacji internetowych.
Jeśli miałbyś nauczyć się dodatkowego języka i jeśli miałbyś na to czas - powiedzmy, że przychodzi do Ciebie Inspektor Gadget i mówi Ci: "Masz tutaj 100.000 euro", jedź na Hawaje z tym *wręcza Ci laptopa* i naucz się dodatkowego języka programowania, masz rok czasu i masz znać go od A do Z".
Co byś w takiej sytuacji zrobił? W jaki język postanowiłbyś się zagłębić? Ruby? Python? Pearl? Który z nich Twoim zdaniem jest godny uwagi? Dlaczego? Jeśli czujesz się na siłach, aby podpowiedzieć coś sensownego osobie, która ma zamiar nauczyć się kolejnego języka, wtedy bardzo proszę o Twoją opinię - będzie dla mnie ważna.
A jeśli uważasz, że są inne godne uwagi języki dla webdevelopera, wtedy także proszę Cię o Twój komentarz.