Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Closed TopicStart new topic
> Co po PHP? Ruby, Python, Pearl? A może coś innego?, Zastanawiam się jaki język dobrać do PHP.
Dejmien_85
post 19.05.2013, 12:16:01
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam Ciebie serdecznie.

Mam do Ciebie ogromną prośbę - powiedz mi proszę co myślisz o dalszym rozwoju umiejętności webdevelopera - chodzi mi o wyjście poza "pudełko" PHP. Wiadomo, że jest to bardzo popularny język skryptowy i jest niezbędny, aby obsłużyć oraz modyfikować wiele aplikacji, jednak co myślisz o dalszym rozwoju umiejętności webdevelopera?

Jaki język "webowy" warto opanować (pomińmy tutaj technologie typu HTML/CSS/JS itp)? Chodzi mi tutaj o język, który pozwoli na przyjemne pisanie aplikacji internetowych.

Jeśli miałbyś nauczyć się dodatkowego języka i jeśli miałbyś na to czas - powiedzmy, że przychodzi do Ciebie Inspektor Gadget i mówi Ci: "Masz tutaj 100.000 euro", jedź na Hawaje z tym *wręcza Ci laptopa* i naucz się dodatkowego języka programowania, masz rok czasu i masz znać go od A do Z".

Co byś w takiej sytuacji zrobił? W jaki język postanowiłbyś się zagłębić? Ruby? Python? Pearl? Który z nich Twoim zdaniem jest godny uwagi? Dlaczego? Jeśli czujesz się na siłach, aby podpowiedzieć coś sensownego osobie, która ma zamiar nauczyć się kolejnego języka, wtedy bardzo proszę o Twoją opinię - będzie dla mnie ważna.

A jeśli uważasz, że są inne godne uwagi języki dla webdevelopera, wtedy także proszę Cię o Twój komentarz.
Go to the top of the page
+Quote Post
Spawnm
post 19.05.2013, 12:22:40
Post #2

Grupa: Moderatorzy

Javascript/java/cpp. Ucz się tego co poszerzy twoje horyzonty i możliwości. Nauka mniej popularnych substytutów php nic ci nie da. Oczywiście liznąć z ciekawości wypada.
+Quote Post
batman
post 19.05.2013, 15:23:03
Post #3

Grupa: Moderatorzy

Temat poruszany wiele razy. Wystarczy poszukać.
Zamykam.

--------------------
I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features.
+Quote Post

Closed TopicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 19.07.2025 - 19:49