Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak wpisac 'null'
Forum PHP.pl > Forum > PHP
dareckiphp
Witam, dziwny mam problem ale jakoś nie mogę go zlikwidować.
W jaki sposób można wpisać do rekordu bazy wartość NULL, ale nie jako tekst a jako "po prostu NULL".
Wydawało mi się, że można `stanowisko` = NULL -> okazuje sie że nie.

Dzięki za pomoc
Zbłąkany
Możesz wstawić pustą wartość, czyli cos takiego:
  1. <?php
  2. $nic = '';
  3. ?>
Jabol
mozna nie wstawiać nic... po prostu wpisujesz INTO (ble, ble) i nie wymieniasz pole, które chceszżeby było null.
dareckiphp
Wiem, że do tabeli mogę nie wstawiać nic. Ale nie w tym przypadku.
Kiedy jednak chciałbym wpisywać do zmiennej wartosc '', czyli $zmienna='', to przeciez pole w tabeli zapisywane jest jako puste, a nie jako NULL
Zbłąkany
Fakt troche zła odpowiedź z mojej strony, a teraz poprawna, nie można tego normalnie zrobić. Dla takich zapytań:
  1. LOAD DATA INFILE, SELECT ... INTO OUTFILE
odpowiednikiem NULL może być \N
FiDO
A moze byc tak napisal o jaka baze chodzi? Skad mamy wiedziec, ze akurat o MySQL ?

Pozatym NULL'a da sie normalnie zapisac, nie wiem w czym problem. Albo tak jak podal Jabol, omijasz kolumne, ale jak tylko niektore wiersze maja miec NULL'a to nie mozesz pominac, wiec wtedy:
  1. INSERT INTO tabela (id, kolumna1) VALUES (NULL, NULL)

Analogicznie z UPDATE. Oczywiscie dana kolumna nie moze miec ustawionej wlasnosci NOT NULL, bo wtedy NULL'a nie wstawisz.
Pozatym sprawdz z laski swojej za pomoca mysql_error() jaki blad Ci wyrzuca przy dodawaniu, to naprawde nie boli, a moze bardzo pomoc.
dareckiphp
Dzieki za pomoc, udało się. Głąb ze mnie - kolumna była NULL
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.