![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 107 Pomógł: 0 Dołączył: 10.07.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, dziwny mam problem ale jakoś nie mogę go zlikwidować.
W jaki sposób można wpisać do rekordu bazy wartość NULL, ale nie jako tekst a jako "po prostu NULL". Wydawało mi się, że można `stanowisko` = NULL -> okazuje sie że nie. Dzięki za pomoc -------------------- Warsztat: WinXP | Apache 2.0.49 | MySQL 4.0.20 | PHP 4
|
|
|
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Administrator serwera Grupa: Developerzy Postów: 521 Pomógł: 13 Dołączył: 2.04.2004 Skąd: 52°24' N 16°56' E Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz wstawić pustą wartość, czyli cos takiego:
-------------------- Środowisko: Gentoo 2008.0 | Apache | PHP5 | PostgreSQL | MySQL | Postfix
Workstation: Gentoo 2008.0 | Firefox Thomas Alva Edison: "Aby coś wynaleźć wystarczy odrobina wyobraźni i sterta złomu ..." Odpowiedź na każde pytanie typu "Jak ...": "Nie da się, to nie PostgreSQL" |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mozna nie wstawiać nic... po prostu wpisujesz INTO (ble, ble) i nie wymieniasz pole, które chceszżeby było null.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 107 Pomógł: 0 Dołączył: 10.07.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wiem, że do tabeli mogę nie wstawiać nic. Ale nie w tym przypadku.
Kiedy jednak chciałbym wpisywać do zmiennej wartosc '', czyli $zmienna='', to przeciez pole w tabeli zapisywane jest jako puste, a nie jako NULL -------------------- Warsztat: WinXP | Apache 2.0.49 | MySQL 4.0.20 | PHP 4
|
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Administrator serwera Grupa: Developerzy Postów: 521 Pomógł: 13 Dołączył: 2.04.2004 Skąd: 52°24' N 16°56' E Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Fakt troche zła odpowiedź z mojej strony, a teraz poprawna, nie można tego normalnie zrobić. Dla takich zapytań:
odpowiednikiem NULL może być \N -------------------- Środowisko: Gentoo 2008.0 | Apache | PHP5 | PostgreSQL | MySQL | Postfix
Workstation: Gentoo 2008.0 | Firefox Thomas Alva Edison: "Aby coś wynaleźć wystarczy odrobina wyobraźni i sterta złomu ..." Odpowiedź na każde pytanie typu "Jak ...": "Nie da się, to nie PostgreSQL" |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 717 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2002 Skąd: Wolsztyn..... Studia: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A moze byc tak napisal o jaka baze chodzi? Skad mamy wiedziec, ze akurat o MySQL ?
Pozatym NULL'a da sie normalnie zapisac, nie wiem w czym problem. Albo tak jak podal Jabol, omijasz kolumne, ale jak tylko niektore wiersze maja miec NULL'a to nie mozesz pominac, wiec wtedy:
Analogicznie z UPDATE. Oczywiscie dana kolumna nie moze miec ustawionej wlasnosci NOT NULL, bo wtedy NULL'a nie wstawisz. Pozatym sprawdz z laski swojej za pomoca mysql_error() jaki blad Ci wyrzuca przy dodawaniu, to naprawde nie boli, a moze bardzo pomoc. -------------------- Brak czasu :/
|
|
|
![]()
|
|
Dzieki za pomoc, udało się. Głąb ze mnie - kolumna była NULL
Ten post edytował dareckiphp 24.07.2004, 21:55:30 -------------------- Warsztat: WinXP | Apache 2.0.49 | MySQL 4.0.20 | PHP 4
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 02:17 |