Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP][CSS] Wydruk na gotowym druczku
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
wwojteko
Witam!

Mam takie pytanie odnośnie takie zagadnienia:
1) Jest firma, która ma kilkanaście oddziałów i centrala drukuje certyfikaty (na podstawie danych, które faksem przesyłają oddziały), czyli pracownik w centrali musi wszystko wklepywać do Worda i drukować certyfikat. Więc trzeba zrobić formularz który zapisze dane do bazy MySQL i będzie można na podstawie tych danych w centrali wydrukować certyfikat.
Ze zrobieniem bazy i formularza jakoś sobie poradzę (każdy oddział inny login), ale mam inny problem:

2) Certyfikaty są drukowana na gotowych druczkach...czyli muszę wydrukować tylko pola z bazy i są one umiejscowione w różnych miejscach certyfikatu.
Jak się do tego zabrać żeby ustawić tak pola, aby pasowały w odpowiednie pola na druku? Czy kombinować coś z generowaniem PDF, tylko czy tam da się jakoś "pozycjonować" wyniki (np aby dopasować w lewo, prawo, w góre itp), czy może jest jakiś inny sposób?

Proszę o jakieś sugestie jak się do tego zabrać.
Dziękuję i pozdrawiam!
Hpsi
Wg mnie najlepszy sposób na takie rozwiązanie był by taki:
- dostajesz szablon kazdego certyfikatu
- ustawiasz odpowienie szablony do konrekntego certyfikatu
- gernerujesz informacje odpowiednio sformatowne (bliboteki pdf maja mozliwosc ustawiania miejsc gdzie napis ma sie znajdowac - jest to troche czasochlonne i meczace ale jestes w stanie to zrobic - chocby na tabelach ustawic miejsce gdzie jest)

wNogachSpisz
A ja bym malował napisy w biblitece GD.
Tworzysz wzór, gdzie ustalisz pozycję x-y każdego ciągu znaków.
ewentualnie jakieś delikatne "czary - mary" gdyby wiersz trzeba będzie przełamać.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.