Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: ciężkie zapytanie - problem drzewkowy
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
daniel111
Sposób na zarządzanie drzewkiem placówek wziąłem ze strony http://www.depesz.pl/various-sqltrees-impl...lementation.php
To chyba najlepsze rozwiązanie.

I teraz chciałbym pobrać z tabeli wszystkie placówki, które nie podlegają mojej danej placówce. Niestety nie udało mi się to.

Mam kod który służy do wybrania tych placówek, których nie potrzebuje.

[sql:1:1bc57296f9]
SELECT ekf_Placowki.IDPlacowki
FROM ekf_Placowki join ekf_Powiazania on ekf_Placowki.IDPlacowki = ekf_Powiazania.IDDziecka WHERE ekf_Powiazania.IDOjca = '$Placowka' and ekf_Powiazania.Poziom != '0'";
[/sql:1:1bc57296f9]

Ale jak wybrać wszystkie, tylko nie te placówki - nie wiem ... Chodzi mi o jeden SQL, bo oczywiście da się to zrobić za pomocą dwóch i przeszukując tablice w php, ale to troche operacji dla serwera ...

Czy ma ktoś pomysł jak to zrobić?
krzych
Sugerując się klauzulą WHERE zapytania SQL może tak biggrin.gif [sql:1:92f1476467]
SELECT ekf_Placowki.IDPlacowki
FROM ekf_Placowki join ekf_Powiazania ON ekf_Placowki.IDPlacowki = ekf_Powiazania.IDDziecka
WHERE ekf_Powiazania.IDOjca != '$Placowka' OR ekf_Powiazania.Poziom = '0';[/sql:1:92f1476467]
Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.