Mam takie oto kody, odpowiedzialny za edytowanie wpisów . Kody w sumie działają świetnie, i jest z nimi tylko jeden problem - polskie znaki.
Dane:
Kodowanie bazy, tabel,... - UTF-8
Kodowanie Stron - UTF-8
Jeżeli rekordy dodaję w phpmy admin, wszystko jest ok, ale ten oto formularz wysyła do bazy krzaki, a ja nie wiem dlaczego. Wpisuję tekst z PL znakami, w formularzu widzę polskie znaki, a jak sprawdzam bazę, to widzę krzaki

Oto pliki
Formularz:
<?php $id_get=$_GET['id']; if($id_get) { $id_sql = $dane[0]; $kategoria = $dane[1]; $tytul = $dane[2]; $zajawka = $dane[3]; $tresc = $dane[5]; } <form action="editpost.php" method="post" accept-charset="utf-8"> <input type="hidden" name="id" value="'.$id_get.'" /> <p>Kategoria:</p> <input type="text" name="kategoria" value="'.$kategoria.'" /> <p>Tytuł:</p> <input type="text" name="tytul" value="'.$tytul.'" /> <p>Zajawka:</p> <textarea name="zajawka" value="'.$zajawka.'">'.$zajawka.'</textarea> <p>Tresc:</p> <textarea name="tresc" value="'.$tresc.'">'.$tresc.'</textarea> <input type="submit" value="Edytuj posta!" /> </form>'; } else { $id_sql = $dane[0]; $kategoria = $dane[1]; $tytul = $dane[2]; echo '<div>'.$id_sql.'<br />'.$kategoria.'<br /><a href="?kategoria=edit&id='.$id_sql.'">'.$tytul.'</a><br /><hr/></div>'; } } ?>
"Silnik":
<? $id = $_POST['id']; $kategoria = $_POST['kategoria']; $tytul = $_POST['tytul']; $zajawka = $_POST['zajawka']; $tresc = $_POST['tresc']; echo '<br /> '.$id.'<br /> '.$kategoria.'<br />'.$tytul.' <br />'.$zajawka.'<br /> '.$tresc.'<br />'; if ($kategoria and $tytul and $zajawka and $tresc) { if($kategoria and $tytul and $zajawka and $tresc) { $zap = @mysql_query("UPDATE kategorie SET kategoria='$kategoria', tytul='$tytul', zajawka='$zajawka', tresc='$tresc' WHERE id='$id' "); } ?>