![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 55 Pomógł: 2 Dołączył: 8.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam po dość długiej przerwie
![]() Mam takie oto kody, odpowiedzialny za edytowanie wpisów . Kody w sumie działają świetnie, i jest z nimi tylko jeden problem - polskie znaki. Dane: Kodowanie bazy, tabel,... - UTF-8 Kodowanie Stron - UTF-8 Jeżeli rekordy dodaję w phpmy admin, wszystko jest ok, ale ten oto formularz wysyła do bazy krzaki, a ja nie wiem dlaczego. Wpisuję tekst z PL znakami, w formularzu widzę polskie znaki, a jak sprawdzam bazę, to widzę krzaki ![]() Oto pliki Formularz:
"Silnik":
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 782 Pomógł: 153 Dołączył: 21.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kilka możliwości:
Sprawdź sobie to połączenie:
Jeśli powyższe działa to wiesz że trzeba coś przestawić w połączeniu z bazą danych. Niestety nie znam się na tych funkcjach więc tu nie bardzo będę mógł ci pomóc Ten post edytował everth 25.07.2010, 21:56:57 -------------------- Już mi się ani wiedzieć, ani tym bardziej myśleć nie chce.
[Think different]! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 55 Pomógł: 2 Dołączył: 8.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tego używam do połączenia z bazą ostatnią linijkę musiałem dodać, żeby pojawiały mi się polskie znaki, bo miaem z tym problem już na samym początku. Jeżeli chodzi o to coś co mi podałeś everth... nie za bardzo wiem o co chodzi, więc chyba muszę troszkę pogrzebać. po wklejeniu tego koda, wyskakuje mi error "Fatal error: Class 'myPDO' not found in moja_stronka.php on line 13" |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 782 Pomógł: 153 Dołączył: 21.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ech, zmęczony już jestem - klasa to oczywiście PDO (MyPDO to moje rozszerzenie), nie myślę przy przeklejaniu kodu. Ale to pewnie nic nie zmieni bo z tego co napisałeś to masz już wymuszone połączenie na UTF-8. Chyba problem leży gdzie indziej. To tutaj:
accept-charset dopisałeś już podczas szukania rozwiązania czy od początku tam siedziało? Spróbuj to usunąć i zobaczyć jak będzie. Wszystko pozostałe wygląda ok -> jaka wersja PHPa? -------------------- Już mi się ani wiedzieć, ani tym bardziej myśleć nie chce.
[Think different]! |
|
|
![]()
|
|
Przepraszam za zamęczanie w środku nocy
![]() ogólnie łączę się z bazą tak jak napisałem poprzednio, ale przy wysyłaniu rekordów akuratw tym miejscu łączyłem się inaczej, i nie wymuszalem UTF-8. teraz wszędzie łączę się w ten sam sposób i już wszystko działa. problem rozwiązał kod podany przeze mnie wcześniej
Czyli po prostu moja głupota. Jeszcze raz sorka za ten bałagan, ale ja już chyba też przestaję myśleć ![]() everth dzięki za chęć pomocy Pozdrawiam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 10:06 |