Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wysłanie pliku na FTP stworzonego ze zmiennej
Forum PHP.pl > Forum > PHP
k00sl
Witam,

Piszę skrypt, który wyświetla mi dany plik tekstowy z FTP w polu textarea z możliwością zapisu dokonanej modyfikacji z powrotem do tego pliku. Wyświetlanie działa jak należy, jednak mam problem z zapisaniem pliku. W jaki sposób można przesłać plik na serwer FTP z zawartością zmiennej $_POST? Wiem, że dało by się to zrobić tak, aby pierw stworzyć plik na serwerze lokalnym, a później go wysłać, ale skrypt ma służyć dla większego grona odbiorców, więc nie jestem do tego przekonany. Może jeśli jest taka możliwość dało by się plik zapisać w folderze temp w php?

Wysłanie pliku na serwer FTP wygląda tak:

1. $plikdowyslania = 'test.txt';
  2. $conn_id = ftp_connect($ftp_server);
  3. $login_result = ftp_login($conn_id, $ftp_user_name, $ftp_user_pass);
  4. $upload = ftp_put($conn_id, 'nazwadocelowa.txt', $plikdowyslania, FTP_BINARY);
  5. ftp_close($conn_id);

Proszę o pomoc w jaki sposób mogę tego dokonać. Google przejrzane, nie znalazłem żadnych informacji na ten temat.
melkor1984
może użyć cURL?

1. logujesz się przez cURL i pobierasz plik
2. wyświetlasz go
3. po edycji ktoś przyciska 'zapisz'
4. cURL wysyła do pliku PHP zawartość
5. skrypt PHP zapisuje plik
erix
Cytat
Wiem, że dało by się to zrobić tak, aby pierw stworzyć plik na serwerze lokalnym

Nie: stream_wrapper_register
thek
Tylko pamiętaj o zablokowaniu pliku! Dwie osoby próbujące coś zapisać do tego samego pliku, to bomba z opóźnionym zapłonem winksmiley.jpg Jeden otworzy i zacznie pisać, drugi to samo i masz zonka winksmiley.jpg
k00sl
Cytat(melkor1984 @ 26.03.2010, 11:39:21 ) *
może użyć cURL?

1. logujesz się przez cURL i pobierasz plik
2. wyświetlasz go
3. po edycji ktoś przyciska 'zapisz'
4. cURL wysyła do pliku PHP zawartość
5. skrypt PHP zapisuje plik

Dlaczego używać curl'a skoro istnieje funkcja ftp winksmiley.jpg po drugie na drugim serwerze nie będzie obsługi php.

Cytat(erix @ 26.03.2010, 12:09:08 ) *

nie potrafię z tego skorzystać, mógłbyś to jakoś wyjaśnić?
erix
Robisz funkcję, która będzie udawała wrappera dla plików. Wszystko jest tam opisane, nie trzeba dodatkowo wyjaśniać.
k00sl
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.