Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zapytanie do (chyba) zle skonstruowanej bazy
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
ins@ne
Mam problem bo mam stworzone trzy tabele (w jednej bazie) i nie bardzo wiem jak wyciagnac z nich interesujace mnie dane. Tabele sa takie:
Kod
Tabela 1:

Nr

DataAkt

Zawartosc

Tabela 2:

NrRef

DataAkt

Zawartosc

Tabela 3:

NrKli

DataAkt

Zawartosc

Nr, NrRef i NrKli sa kluczami podstawowymi dla kazdej z tabel. Nie mozna ich polaczyc bo tabel nic w zasadzie nie laczy. Problem jest taki, ze z tych trzech tabel musze wybrac np. 5 najswiezszych wpisow. W odpowiedzi na zapytanie chce uzyska nr (z zaznaczeniem czy jest to Nr, NrRef czy NrKli), date i zawartosc... Probowalem sie za to zabrac, ale nie mam pojecia jak polaczyc te tabele. Byc moze jest jakis sposob ich polaczenia, ale ja go nie poznalem dotad sad.gif. Tak dla scislosci - to jest w MySQLu, a ja w sumie sie uczylem zawsze MS SQLa i moze sie troche skladniowo roznia... Na pewno ktos bedzie wiedzial jak to zrobic (od biedy moge oddzielnie ulozyc zapytanie do kazdej z tabel i pozniej zostawic to php do uporzadkowania, ale to by bylo 'nieeleganckie' smile.gif ). Z gory dziekuje za wszelka pomoc i pomysly...
spenalzo
Tych tabel nie połączysz - bo jak? Faktycznie, jest to źle zaprojektowane.

Jedyne wyjście: 3 zapytania do 3 tabel o najświeższe wpisy a reszta w php.
ins@ne
Dzieki! Wiedzialem, ze na ciebie moge liczyc tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.