![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 68 Pomógł: 0 Dołączył: 10.07.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam problem bo mam stworzone trzy tabele (w jednej bazie) i nie bardzo wiem jak wyciagnac z nich interesujace mnie dane. Tabele sa takie:
Kod Tabela 1:
Nr DataAkt Zawartosc Tabela 2: NrRef DataAkt Zawartosc Tabela 3: NrKli DataAkt Zawartosc Nr, NrRef i NrKli sa kluczami podstawowymi dla kazdej z tabel. Nie mozna ich polaczyc bo tabel nic w zasadzie nie laczy. Problem jest taki, ze z tych trzech tabel musze wybrac np. 5 najswiezszych wpisow. W odpowiedzi na zapytanie chce uzyska nr (z zaznaczeniem czy jest to Nr, NrRef czy NrKli), date i zawartosc... Probowalem sie za to zabrac, ale nie mam pojecia jak polaczyc te tabele. Byc moze jest jakis sposob ich polaczenia, ale ja go nie poznalem dotad ![]() ![]() -------------------- "Jedyną pewną metodą unikania porażek jest nie mieć żadnych, nowych pomysłów."
Albert Einstein |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 064 Pomógł: 1 Dołączył: 22.01.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tych tabel nie połączysz - bo jak? Faktycznie, jest to źle zaprojektowane.
Jedyne wyjście: 3 zapytania do 3 tabel o najświeższe wpisy a reszta w php. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 68 Pomógł: 0 Dołączył: 10.07.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzieki! Wiedzialem, ze na ciebie moge liczyc
![]() -------------------- "Jedyną pewną metodą unikania porażek jest nie mieć żadnych, nowych pomysłów."
Albert Einstein |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 05:11 |