<FORM ACTION="index.php?top=<?=$ADM_TOP_FAKTURA?>" METHOD="POST" enctype="multipart/form-data"> <? ?> Wpisz numer faktury: <INPUT TYPE="TEXT" NAME="nrfaktury" size="25"> <? { $id=$row['id']; $nazwa= $row['nazwa']; $cenan = $row['cenan']; $podatek = $row['podatek']; $nrfaktury = $_POST['nrfaktury']; ?> Wpisz ilosc: <INPUT TYPE="TEXT" NAME="ilosc" size="5"> <? $ilosc = $_POST['ilosc']; if ($nrfaktury) { mysql_query ("INSERT INTO faktura VALUES (' ','$nazwa', '$cenan', '$podatek', '$pkwiu', '$jm','$kreska','$nrfaktury','$ilosc');"); $result=dbquery($sql,$conn); } } ?> <input type="hidden" name="test" value="test"><br> <input type="submit" value=" Dodaj "> </form>
Formularz wygląda tak.
Na samej górze pole do wpisania nr faktury.
Pod spodem jedno pod drugim spis produktów nazwa i cena (pobierane z innej tabeli). Obok produktu pole na wpisanie ilości.
Wszystko po kliknięciu na "Dodaj" powinno być wpisane do drugiej tabeli. Wszystko pięknie mi wpisuje, nazwę, cenę, i inne parametry. Numer faktury mi też wpisuje do tabeli, ale w polu "ilość" wpisywana jest ostatnia wartość wpisana przy ostatnim produkcie.
Czyli np. jak wpiszę przy produktach ilość:
Produkt1 ilosc:5
Produkt2 ilosc:6
Produkt3 ilosc:7
i w tabeli w polu ilość wszędzie jest cyfra 7. Po kliknięciu w "dodaj" wywołana jest ta sama strona z formularzem bo w nim znajduje się funkcja wpisywania do bazy.
Nie mogę sobie poradzić jedynie z wpisywaniem tej ilości przy każdym produkcie.
Mam 5 produktów i wyświetla się 5 razy "Faktura dodana" więc 5 razy jest do bazy dodawane ale jak pisałem wpisuje w polu "ilość" wszędzie ostatnią wartość.
Dodatkowo jaki parametr dodać aby nie wpisywało do bazy produktu w której nic nie wpiszemy w polu "ilość"
Myślałem, że:
if ($ilosc) { mysql_query ("INSERT INTO faktura VALUES (' ','$nazwa', '$cenan', '$podatek', '$pkwiu', '$jm','$kreska','$nrfaktury','$ilosc');"); $result=dbquery($sql,$conn); }
ale coś nie do końca działa.
Proszę o wskazówki.