![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 250 Pomógł: 11 Dołączył: 20.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najpierw kawałek kodu
Formularz wygląda tak. Na samej górze pole do wpisania nr faktury. Pod spodem jedno pod drugim spis produktów nazwa i cena (pobierane z innej tabeli). Obok produktu pole na wpisanie ilości. Wszystko po kliknięciu na "Dodaj" powinno być wpisane do drugiej tabeli. Wszystko pięknie mi wpisuje, nazwę, cenę, i inne parametry. Numer faktury mi też wpisuje do tabeli, ale w polu "ilość" wpisywana jest ostatnia wartość wpisana przy ostatnim produkcie. Czyli np. jak wpiszę przy produktach ilość: Produkt1 ilosc:5 Produkt2 ilosc:6 Produkt3 ilosc:7 i w tabeli w polu ilość wszędzie jest cyfra 7. Po kliknięciu w "dodaj" wywołana jest ta sama strona z formularzem bo w nim znajduje się funkcja wpisywania do bazy. Nie mogę sobie poradzić jedynie z wpisywaniem tej ilości przy każdym produkcie. Mam 5 produktów i wyświetla się 5 razy "Faktura dodana" więc 5 razy jest do bazy dodawane ale jak pisałem wpisuje w polu "ilość" wszędzie ostatnią wartość. Dodatkowo jaki parametr dodać aby nie wpisywało do bazy produktu w której nic nie wpiszemy w polu "ilość" Myślałem, że:
ale coś nie do końca działa. Proszę o wskazówki. Ten post edytował freelinkz 7.09.2009, 20:43:17 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 012 Pomógł: 109 Dołączył: 26.09.2003 Skąd: nexis.pl Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Proszę o wskazówki.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Masz problem bo mieszasz wszystko ze wszystkim. Zauważ, że w pętli while część danych bierzesz z bazy ale jednocześnie w tej samej pętli część danych bierzesz z $_POST. Problem z $ilosc masz taki, że powinieneś sprawdzić czy dane z $_POST z tego pola istnieją najpierw przez isset. Formularz bowiem przesyła tylko wypełnione pola. Jeśli nic nie wpiszesz to nawet go nie prześle. A masz taki babol, że do zmiennej ilosc przypisujesz nieistniejące, czyli tak naprawdę nie wiesz co tam Ci się ustawi. Posprawdzaj co masz w zmiennych to sam zauważysz byki.
-------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 744 Pomógł: 118 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: poziome Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- śmieszne obrazki
Kryzys: Ser jem spleśniały, wino piję stare i samochód mam bez dachu.. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 012 Pomógł: 109 Dołączył: 26.09.2003 Skąd: nexis.pl Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
I posprzątaj swój kod trochę - np.:
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 250 Pomógł: 11 Dołączył: 20.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
maly_swd dziala :-) dzieki wielkie za pomoc
juz bede wiedzial o co chodzi. nexis dzieki za wskazowki, to jest bardzo prosty skrypt i nie uzywalem do tego styli tylko pisalem jak leci, ale widze ze kod duzo mniejszy, bede sie juz do tego stosowal. Ten post edytował freelinkz 7.09.2009, 21:18:02 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 10:59 |