Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: php i flash = xml komunikacja
Forum PHP.pl > Forum > PHP
shpyo
Mam następujący problem.
Jest menu we flashu (kilka działów z obrazkami). Po kliknięciu w dany dział flash powinien się "przestawić" na zaznaczony obrazek z menu. Problem w tym, że nie wiem jak nazwiązać "rozmowę" z flashem.

Jak możnaby generować plik xml'a w locie? Próbowałem includować oddzielny plik php z odpowiednią zmienna która generuje plik, ale wywala error (bo pojawia się problem z szablonem).
Zapis pliku z danymi xml odpada, bo ktoś mógłby się wstrzelić czyjś stan w menu.

Miał ktoś już taki problem?

pozdr,
siemakuba
Cytat
Problem w tym, że nie wiem jak nazwiązać "rozmowę" z flashem.
Jeżeli dobrze zrozumiałem twoje intencje, to najprościej będzie ci dodawać parametr poprostu:
  1. <param name="movie" value="plikFlash.swf?param=value">
wtedy zmienną param masz dostępną we Flashu przez
Kod
_root.param

A to, że w tej zmiennej możesz sobie przekazać jaki obrazek flash ma wyświetlić, czy którą pozycję menu oznaczyć jako aktualną, to już przecież wiesz :)

pozdr.
no-name
aby oszczędzić sobie nerwów polecam zapoznać się z AMFPHP.
Vogel
a ja jednak polecam nauczyc sie uzywac XMLa - wieksza swoboda. zwlaszcz ze nie zawsze bedziesz mial dostep do AMFPHP...
no-name
swododa być może- ale tylko po stronie flasha. php i XML to jedno wielkie nieporozumienie już chyba lepiej parsować stringi do tablic... AMFPHP to zupełnie inna jakość pracy.
siemakuba
pozwolę się wtrącić w dyskusję, ale czy naprawdę do takiego prostego przekazania zmiennej trzeba operowac XMLem, że już nie wspomnę o AMFPHP? Trochę to z motyką na słońce IMHO. Owszem, tam gdzie danych wędruje dużo pomiędzy Flashem a serwerem trzeba się zdecydować na jakąś łatwą i sprawną metodę ich przesyłania, ale w takim przypadku?
shpyo
@siemakuba: dzięki bardzo. Dwóch flashowców męczyło się z tym i kombinowali przez 3 dni smile.gif HEHE.
PHPSESSID
Cytat
<param name="movie" value="plikFlash.swf?param=value">

no git tylko ze gdy bedziesz zmieniac wartosc value to flash bedzie sie ladowac od nowa, moze w tym przypadku to niema roznicy ale tak na przyszlosc proponuje:

w <object></object>
  1. <param name="FlashVars" value="param=value&param2=value2" />

wewnątrz <embed>
  1. FlashVars="param=value&param2=value2"
mike
Cytat(PHPSESSID @ 15.06.2006, 18:44 ) *
(...)
wewnątrz <embed>
  1. FlashVars="param=value&param2=value2"

Wszystko ładnie, ale nie wiem czy wiesz ale w XHTML nie ma czegos takieo jak <embed>
PHPSESSID
no ta ale u mnei pod firefoxem bez embed nie laduje animacji

zreszta podalem rozwiazania dla 2 sposobow , czy to zle ze podalem dla embed tez questionmark.gif smile.gif
siemakuba
Cytat
o ta ale u mnei pod firefoxem bez embed nie laduje animacji

eetam nie ładuje :)
przykład:
  1. <object type="application/x-shockwave-flash" data="content.swf">
  2. <param name="allowScriptAccess" value="sameDomain">
  3. <param name="movie" value="content.swf">
  4. <param name="quality" value="high">
  5. <param name="wmode" value="transparent">
  6. <param name="bgcolor" value="#ffffff">

pozdr.
PHPSESSID
KLIK - nie trybi mi sad.gif

Zobacz zrodlo, ja pod ff niewidze animacji. : / mam kupe wirosow i trojanow ale to chyba nie powinno (az) tak znaczaca wplywac ^^
siemakuba
Ja też jej nie widze w twoim przykładzie...
A tu widzisz? (Kontrolka dźwięku na górze w okolicach dołu samochodu) http://www.avisa.com.pl/about.html Stąd jest podawany wcześniej przykład.

pozdr.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.